Francia húsleves főszerkesztő módra
Receptek

Francia húsleves főszerkesztő módra

Mindig örülök, ha vendég érkezik a házhoz. A szó szoros értelmében, de itt, a rovatban is szívesen látom a különleges receptet ajánlókat. Invitálom is szeretettel a háziasszonyokat és lányokat, hogy osszák meg velünk kedvenc receptjüket! Ezúttal főszerkesztőnk, Supka Éva ragadott fakanalat, és bár elmondása szerint túl sok ideje nincs a konyhára, de ha igazán ünnepire kell fogni a főzést, akkor a francia húsleves még mindig bevált és tetszetős, noha kissé macerás, de állítja, hogy megéri a fáradozás.


Hozzávalók: Négy szelet marhahús, (vendégség létszámától függ) ugyanennyi csirke,- vagy pulykamell, fűszerekkel ízesített klopfolt változata, zöldfűszerek, kerti zöldségek.

Elkészítés: A húsokat egymás tetejére fektetjük, majd egy kelkáposztalevelet helyezünk rá, de helyettesíthetjük zöldség zöldjével is, akár mindkettő is lehet. Ezután egy közepes méretű sárgarépát feltekerünk a húsokkal és alufóliába csavarva, a fazék aljára helyezzük a fóliahengereket. (A sárgarépát lehet felezni hosszába, a másik felét pedig zöldség gyökérrel kiváltani, így még szebb lesz.) Felengedjük vízzel és a húslevesek főzési szabálya szerint beízesítjük borssal, fokhagymával, egy kis kakukkfűvel és egész fej vöröshagymával. (Érdemes rajta hagyni a külső héját, mert nagyon szép színt ad a levesünknek.)

Lassú tűznél főzzük puhára a húshengereket , amit ugyanúgy kell a forrásig habozni, ahogy egyébként szokás. Fontos, hogy ne hagyjuk lobogni, mert zavaros lesz az egyébként szép leves. Amikor elkészült, a fóliában hagyjuk kihűlni a húsokat. Kihűlt állapotban, megszabadítjuk a tekercseléstől, majd éles késsel karikára vágjuk, igazán tetszetős, színes levesbetétet kapunk. Akár előző nap is elkészíthetjük, hiszen fontos, hogy forró levet szedjünk a hűvös húsra.

De bármily hihetetlen, a negyven fokos melegben, hűtött állapotban is kiváló! Grízgaluskával gazdagíthatjuk, néhány friss szál zöldséglevéllel díszítjük. Ha még igazán el akarjuk kápráztatni a vendégeinket, díszítésként készíthetünk sárgarépa-gyűrűket. Egészbe megfőzünk két-három nagyméretű répát, majd ugyanabba lébe kis fej kelkáposzta leveleket párolunk annyira, hogy ne essen össze. A répákat ujjnyi szeletekre karikázzuk és óvatosan kinyomjuk, vagy vágjuk a közepét. Az így kapott gyűrűbe pedig belehúzunk egy feltekert káposztalevelet. Egy tányérba egy gyűrű bőven elég!

Jó főzőcskézést és jó étvágyat!

Még több cikk

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba