Édes és finom
Receptek

Édes és finom

A túrógombóc igen népszerű édesség a családunkban. Most azonban a már százszor elkészített receptet egy kicsit kibővítettem, újragondoltam. Elárulom, ennek is nagy sikere volt.

Zabpelyhes túrógombóc

Hozzávalók:50 dkg túró, 10dkg zabpehely, 3 db tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja reszelve, folyékony édesítőszer, őrölt fahéj

Elkészítés: A tojások sárgáját az áttört túróhoz keverem, beleszórom a zabpelyhet, a reszelt citromhéjat, sóval ízesítem, és pár csepp folyékony édesítővel édesítem. A tojásfehérjéből habot verek, majd óvatosan a túrós masszába forgatom. Hűtőszekrényben pihentetem kb. fél óráig. Ez alatt megpirítom a zsemlemorzsát, majd a tűzről lehúzom, hozzáadom a margarint jól elkeverem, és meghintem őrölt fahéjjal. Egy lábasban sós vizet forralok, belerakosgatom a zabpelyhes túróból formázott apró gombócokat (ebből a mennyiségből 20 darab lesz). Amikor újra felforr a víz, és a gombócok feljönnek a tetejére, még 6-8 percig főzöm, ekkor már szépen megdagadnak, és átpárolódnak. Amikor kész van, szűrőkanállal rászedem a megpirított zsemlemorzsára. Tálaláskor a tejfölben elkeverem a vaníliás cukrot, és ezzel locsolom meg a tetejét. Aki szereti, porcukrot is szórhat rá.

Várom az Ön kedvenc édességének receptjét is az attila@halasmedia.hu e-mail címre.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Tepsis finomság

Tepsis finomság