Milyen aranyos
Receptek

Milyen aranyos

E heti ajánlatom elsőre talán kissé „pepecselősnek” tűnhet, de a végeredményt kóstolva azt mondom, megéri. Egy klasszikus édességet készítettem, próbálják ki Önök is bátran.

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók: 1000 g finomliszt, 40 g élesztő, 500 ml tej, 6 tojássárgája, 150 g porcukor, 150 g vaj, 15 g só, 250 g dió, 200 g kristálycukor, reszelt citromhéj

Sodóhoz: 3 tojássárgája, 500 ml tej, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 3 tojásfehérjéből hab, vaníliáscukor

Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a tojássárgát, a megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, és dagasztjuk. Akkor jó, ha szép fényes, és elválik az edény falától. Takarjuk le és kelesszük a kétszeresére. Amíg kel, a peremes sütőformát kivajazzuk és zsemlemorzsával kihintjük. Külön kis edényben vajat olvasztunk. A diót ledaráljuk vagy durvára vágjuk. A megkelt tésztát nyújtófával 10-15 mm vastagra lapítjuk.

Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. A tésztadarabkákat olvasztott vajba forgatva úgy tesszük bele szépen sorban a sütőformába, hogy maradjon kis hely közöttük. Amikor az első sor betelt, a dióval és kevés porcukorral meghintjük. Ugyanígy járunk el a második sor után is. A záró, harmadik sor berakását követően letakarva, meleg helyre tesszük kelni. Amikor a tészta legalább 1 cm-rel a forma fölé emelkedett, a felvert (tejes) tojással megkenjük. 180-200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha kész, a sütőformából kiborítjuk, majd egy tiszta ruhával letakarva pár percig pihentetjük.

Elkészítjük a sodót. A tojássárgájához öntjük a tejet, belekeverjük a porcukrot, vaníliáscukrot és a lisztet, egy lábasban melegíteni kezdjük, majd a tűzről levéve, óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. A még meleg aranygaluskát ezzel az ízletes kiegészítővel tálaljuk.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Tuti siker

Tuti siker

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd