Rizses húst mindenkinek!
Receptek

Rizses húst mindenkinek!

Egy igazi klasszikus, ami talán a kelleténél ritkábban fordul elő a magyar családok asztalán.

Bácskai rizses hús

Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej hagyma, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, zsír, étolaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 25 dkg közepes szemű rizs, 4-5 szál petrezselyem

Elkészítés: A húst apró kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, a paradicsomot apróra vágjuk. A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Két evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni). Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (kb. 20 perc), félidőben egyszer megkeverjük. Néhány paprika- és paradicsomszelettel, vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.

Ha önnek is van egy kedvenc receptje, küldje el nekem a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre fotóval együtt, s én megosztom az olvasókkal.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd