Elhunyt a halasi focilegenda
Sport

Elhunyt a halasi focilegenda

Életének 88. évében floridai otthonában elhunyt a magyar válogatott és a Ferencváros legendás kapusa, a kiskunhalasi születésű Henni Géza. A kiváló adottságú sportember az ötvenes évek közepétől az Egyesült Államokban élt, ott is játszott, sőt az amerikai válogatott szövetségi kapitánya is volt.

 
Henni Géza 1926. november 6-án született Kiskunhalason. Kiváló adottságú kapusnak tartották, első csapata a halasi MOVE volt. Innen került a Ferencvároshoz, a minden idők legkiválóbb Fradijának nevezett keretnek tagja volt. Az 1948/49-es bajnoki szezonban ő védte a bajnokcsapat hálóját. Később védett a Budapesti Dózsában is.
 
Magára ölthette a magyar válogatott szerelését is, bemutatkozására Bécsben, az Ausztria elleni találkozón került sor 1948. május másodikán. Összesen 16 alkalommal volt a nemzeti csapat tagja, utolsó mérkőzése egy Bulgária elleni találkozó volt 1953. október negyedikén. Védett a B-válogatottban is.
 
1956-ban az Egyesült Államokba távozott, egy ideig ott is játszott, majd 1965. és 1967. között az ottani válogatott szövetségi kapitánya volt. Dolgozott vezetőedzőként a Houston Stars csapatánál is. Húsz éven át a Rhodes Island-i egyetem edzője, később az iskola professzora volt. Tudása és teljesítménye elismeréseként beválasztották a New England-i Hírességek Csarnokába.
 
Henni Gézát 88 éves korában érte a halál. Búcsúztatása pénteken, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor lesz a Sarasota-i Saint Martha kaotlikus templomban lesz.