Új minőség a halasi lovasnapokon
Sport

Új minőség a halasi lovasnapokon

Az elmúlt négy esztendőben növekedett a kiskunhalasi lovasversenyek intenzitása, minősége, az idei évtől azonban várhatóan látványos, lovasszakmai szempontból történelmi lépésváltás következik be az április 30-án kezdődő és május 3-ig tartó Országos Minősítő Díjugrató és Grand Prix-vel. 

 
 
 
 
Az előzetes nevezések alapján meghaladja az ezret a négynapos verseny startszáma. Ez várhatóan még emelkedik, de kezelni tudja a rendezőség – mondta Juhász Tibor versenymenedzser.

A Magyar Lovassportszövetség elnökségi tagja szerint nagy létszámú, új minőséget hozó verseny lesz Kiskunhalason. „A létszámból is kitűnik, hogy nagy versenyt rendezünk, de a minőség is előtérbe került. Több magyar bajnok is itt lesz a felnőtt és a korosztályos számokban. Külföldről Szerbiából, Horvátországból, Romániából neveztek eddig. A színvonalas mezőnyt ezúttal egy felújított, nemzetközi színvonalú, filc-homokborítású, strukturált alapú, négy évszakos melegítő pálya várja. Ez egy óriási előrelépése a halasi lovas központnak, amely megvalósításában oroszlánrészt vállalt a Halasi Városgazda Zrt. új, leereszthető, csúszásmentes szintetikus borítású vizes árkot építettünk a lovasoknak a centrumpályán, amelynek zöld gyepét a tavalyi szüreti fesztivál sérüléseitől sikerült mentesíteni.

Több új akadállyal, tetszetősebbé tesszük a pályát, amelyben helyi nevezetes épületek, szimbólumok jelennek meg, úgymint a városháza, a szélmalom, a Sóstó kilátó és más különlegességek fedezhetők majd fel a pályákon.. A versenyzői lelátónk is felújításra került. Ezek az infrastrukturális előrelépések reményeim szerint folytatódnak a jövőben. Persze a show-ra is gondoltunk, mert ez a halasi lovas napok sava-borsa, ezért özönlik a közönség igazán”. A show elemekről, a versenyigazgató Rózsahegyi Róbert a következőket mondta. „Közönségünk sokoldalú kikapcsolódáshoz szokott a május 1-i versenyeken, ezt az igényt – remélem - messze kielégítik a versenyek közötti szórakoztató betétek. Május 1-én a kitartásos magas ugratásra már többen neveztek, mások mellett nyeregbe száll Kiskunhalas díjáért az a Fazekas István, aki 215 cm-rel tartja a magyar fedett pályás csúcsot (1993, Zápor).

A bócsai lovasok csikós és pusztafogat bemutatót tartanak. Kínából érkezik haza ifj. Szegedi Gábor, aki 2010-ben éppen Halason, a pusztafogat-hajtás királyától, édesapjától vette át képletesen a gyeplőt. Számára a fogatot hetek óta édesapja készíti elő, a domonyvölgyi lóállományból. Így tehát a közönség előtt ismét elviharzik a Szegedi Pusztaötös május 1-én.

Bandériumunk egy tisztavatást prezentál és huszár alaki bemutatót. Szintén május 1-én lesz egy szoboravatás. A tavaly megrongálódott ló szobrot felújítottuk és az aréna mellett került elhelyezésre, amit egy meglepetés installáció keretében Fülöp Róbert polgármester leplez le. És ez még nem minden, a részleteket inkább tapasztalják meg személyesen!” – mondta talányosan a versenyigazgató.

A versenyhelyszínen már az utolsó simítások folyna. A négynapos programok csütörtök reggel 8-tól kezdődnek a programok és általában késő délutánig tartanak. 33 versenyszám gazdagítja a közönség igényeit. A Sóstó Csárda fedett büfé- és étteremszolgáltatással, valamint a versenyt figyelő, óriás televízióval várja a vendégeket. A füves pálya mellett szintén óriás eredményjelző, kivetítő teszi követhetőbbé az eseményeket. A hivatalos megnyitó ceremónia május 1-én, 12 órától lesz, a vasárnapi, szintén 12 órakor kezdődő Grand Prix-t (1, 2 millió forintos pénzdíj) a Digi Sport rögzíti és közvetíti. A Fazekas Mihály utca 1. alatt található lovas aréna versenyeire a belépés ingyenes. Bővebb információ a www.lovashirek.hu oldalon található.  
Kovács Iván