Emlékezetes halasi lovasnyitány
Sport

Emlékezetes halasi lovasnyitány

Kiskunhalas Város díjáért két méter fölé kellett ugrani. Az országos minősítő verseny kiemelt száma a Puissance, magyarul a kitartásos magas ugratás. Az öt nevezőből három lovas is nekirugaszkodott a lélektani határnak számító kétméteres kőfalnak.



A mezőhegyesi Jován Richárd Vajkkal és a Morris Lovasklub lovasa, Kovács Kaarlo Agropoint Cassiusszal leverte a kőfal legfelső elemét, de a díjugrató szakági elnök, Szotyori Nagy Kristóf hibátlanul teljesítette a 200 centiméteres magasságot. A hálás közönség óriási tapssal jutalmazott minden próbálkozást.

falugrás

A Prosper Lovasklub sportolója, egyben szakági elnök sikerének külön értéke, hogy lova, a tízéves fedezőmén Gidrán Razbeg Mytoc. A Gidrán kis egyedszámú őshonos magyar lófajta, amelynek évtizedek óta nem volt ekkora sikere a magyar díjugrató sportban. A Kiskunhalasi Nagydíj megnyerése egy csapásra visszahozta a szakmai köztudatba a Gidránt.

Ritkán rendeznek a lovas-rendezvényszervezők kitartásos magas ugratást, mert rendkívüli terhelést jelent a lónak, éppen ezért sérülésveszélyes, viszont Halason a közönség hozzászokott. Kiskunhalas Város Nagydíját Fülöp Róbert polgármester és Puskás Imre helyettes államtitkár adták át.

lovas

A díjugrató versenyszámokat kiegészítő színes programsor is nagy sikert aratott. A bócsai csikósok a halasi pályán szintén megszokott kiegészítő produkciójukkal, csikós lovaik ügyességével lepték meg a közönséget.

Olyan is ritkán fordul elő, hogy két pusztaötös is a pályán legyen. Május 1-jén ezt is megérhette a halasi nagyérdemű, mert ifj. Szegedi Gábor egy fekete ötöst állított össze édesapjával domonyvölgyi lovakból, míg Horák Zsolt bócsai sárgákból rakta össze fogatát.

szegedi

A halasi huszárok is kitettek magukért, hiszen a különböző ügyességi feladatok rendkívüli képességeikről adtak tanúbizonyságot. Közülük Prandnert Péter előléptetésben részesült, amely azt jelenti, hogy a jövőben viselheti a huszárhadnagyi rendfokozatot.

csikós

Szép eredményt hozott a pénteki bemutatók után az A/2** versenyszám, amelyben a tavalyi CSIO nagydíj győztese, ifj. Szabó Gábor lett az első Timpex Bölcsésszel.

A verseny kiemelkedő eseménye, a Grand Prix idei első állomása 150 centiméteren május 1-jén, vasárnap délben kerül megrendezésre, de addig is számos erőpróba álla a lovasok előtt szombaton is vasárnap is. És bár a szombat délelőtti időjárás az eső miatt kissé barátságtalan, de a versenyzőket ettől függetlenül nyeregbe szállnak, a szervezők várják az érdeklődőket. A halasi lovas arénába a belépés ingyenes.

Szöveg: Kovács Iván
Fotó:Hajdu Krisztina