Mentett és jól vizsgázott a melegítő pálya
Sport

Mentett és jól vizsgázott a melegítő pálya

A délelőtti jelentős csapadék arra késztette a szervezőket, hogy a füves pálya kímélése érdekében áthelyezzék az idén létesült, korszerű négy évszakos melegítő pályára a Korosztályos Championátus Döntő és Országos Minősítő Verseny hátralévő számait. A váltásnak örültek a lovasok, mert a rétegesen felépített, vízelvezető rendszerrel ellátott melegítőpálya talajának meg sem kottyant a sok eső. A nap során 10 versenyszámban hirdettek eredményt. Az utolsó, legnehezebb, kétfázisos A/2**-es számot a kecskeméti (Airvent LC) egyesületben sportoló Marton András PM Diamantinával nyerte.

 


A 135 centiméteres magasságú akadályokkal nehezített A/2**-es versenyszám eredményhirdetésén a díjakat Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere adta át a győztesnek és a helyezetteknek.
A versenyszám végeredménye:
1. Marton András és PM Diamantina (Airvent LC), 0 hp 24,32 mp
2. Rezgő Zoltán és Chacco-Prinz (Díva SLK), 0 hp 25,50 mp
3. Fekete Antal és Karola (Fekete Antal LSE), 0 hp 27,57 mp


A négynapos verseny egyik látványos programja, az állatorvosi ló szemle is rendben megtörtént csütörtök délután. A vizsgálatot a délelőtti első szám második helyezett lovasa, Dr. Tuska Pál ezúttal állatorvosi szerepkörben végezte. Édesapja, az olimpikon Tuska Pál is a bizottság tagja volt, aki kiemelte a kontroll fontosságát. „A lovak egészségének megőrzése érdekében tartjuk a szemlét. Az adminisztrációs kötelezettségek, a hivatalos papírok, engedélyek ellenőrzése mellett a lovak küllemét, mozgását, esetleges sántaságát nézik ilyenkor a szakemberek. A jó 50 méteres felvezető szakaszon a lovat különböző jármódokban tekintik meg a bizottság tagjai és ha felmerül probléma, akkor alaposabb vizsgálat során dönt az állatorvos, hogy szabad-e a lónak versenyeznie. Jellemzően nincs sok gond, de azért előfordul, hogy az ellenőrzés során bukik ki valamilyen egészségügyi probléma.”


Juhász Tibor, a verseny menedzsere a versenypálya áthelyezéséről beszélt. „Muszáj volt meghoznom a döntést, hogy a melegítőre tegyük át a versenyt. Lehet, hogy még bírta volna a fű, de a további napok rendezését veszélyeztettük volna. A melegítőpályát pedig olyan méretben, minőségben építettük meg tavasszal, ami a hivatalos versenyzést – akár nemzetközit is – lehetővé teszi. Egyfelől mentette a mai versenyt az új pálya, másrészt rendkívül pozitív visszajelzést kaptunk a lovasoktól a minőségét illetően, még ilyen intenzív esőzés közben is. Tehát jól vizsgázott a melegítőpályánk. Úgy vélem, ha éjjel jelentős csapadék nem esik, akkor holnap délután ismét a zöld gyepen folytathatjuk” – mondta Juhász Tibor.


A Kiskunhalasi Korosztályos Championátus Döntő és Országos Minősítő Verseny holnap reggel 8 órakor folytatódik tehát. A szervezők várják a közönséget, akikre a lovassport élménye mellett óriás kivetítő, büfé-étterem, lovas felszerelések vására vár. A döntőkre augusztus 23-án, vasárnap kerül sor. A belépés ingyenes a Fazekas Mihály utca 1. szám alatti lovaspályára.
A nap eredményei itt találhatók: http://www.dijugratas.hu/#/Event/Info?eventId=6715&competitionId=8
Kovács Iván