Füzér-edzőtábor a lovasban
Sport

Füzér-edzőtábor a lovasban

A szokottnál is munkásabb hétvégét tudhat maga mögött a Lovasiskola. A pénteki nemzetközi állatorvosi vizit után a tágabb régió számára kiírt hétvégi edzőtábort tartott Füzér Gábor, a Kiskunhalasi LTSE vezetője, korábbi határőr, válogatott lovas, jelenleg is eredményes versenyző és edző. A kétnapos edzőtáborba Jászberénytől Cegléden át Szegedig, közel 20 lovas, főleg utánpótlás versenyző fogadta el a meghívást, de helyi sportolók, mások mellett a 2013-as gyermek EB győztes Weinhardt Virág is. Füzér Gábor vérbeli halasi lovas család ma is aktív sportolója.

 
 
 
A manapság önálló, Kiskunhalasi Lovastömegsport Egyesület néven ismert klubját vezető Füzér Gábor pályafutását a Határőr Dózsa SE-ben kezdte a 70-es évek végén, aztán belovaglóként hivatásos határőr állományba került. A lovassport, azon belül a díjugratás ismérveit, gyakorlatát a halasi nagyoktól, Varró Józseftől, Suti Istvántól, Hriazik Páltól és a többi klasszistól leste el. A kiváló lovas klubjában és meghívásra is, több mint egy évtizede lovas képzést végez edzőként a versenyzés mellett.

Pályáját a Hirling József vezette érában, sok hasonlóan tehetséges és eredményes társával kezdte és azóta is alapmuníció munkájában a határőrségi időszak. Apósától, a katonai világbajnoktól, olimpikontól, a sok-sok nemzetközi nagydíj győztesétől, Varró Józseftől sokat tanult és gyermekei is a lovas életet választották. Flóra korosztályos eredményei válogatottságig vitték, de Zsófi is jó úton halad a komolyabb sikerek felé. Gábor a hétvégi edzőtáborról nyilatkozott a Halasmédiának.

Itt nőttem fel, a lovassporthoz értek, mert ezt tanultam egy életen át, ahogy sok más korosztálybéli társam, mint Fodor Gábor, Sós Attila, Fazekas István és a többiek. Örülök neki, hogy ismét felélénkült és megújulni látszik a lovasbázis. Bár van lovastanyám, de a tavasszal felújított négyévszakos pálya és a pár napja kicserélt talajjal rendelkező fedeles versenyképesebb feltételeket jelent az ilyenfajta képzéshez.

Elsősorban a dél-alföldi régióból érkeztek lovasok a kétnapos tréningre. Magam sem számítottam ilyen nagy létszámra, mert csak egy közösségi oldalon hirdettem. A fedelesbe terveztem az edzőtábort. A bázis új üzemeltetője láthatóan szakmai alapon közelítette meg az iskola fejlesztését és a tél közeledtével jelentős anyagi ráfordítással, azonnal az elhasznált talajt kicserélte a fedeles lovardában, igaz most a jó idő miatt nem használtuk.

Különböző képességű utánpótlás lovasok érkeztek, akiknek tematikus edzéstervet készítettem a két napra. Az 1 métertől a 140 cm-ig tervezett ugró iskolát, idomító, ugró, pályaedzéseket iktattam be. Igyekeztem sokrétű, színes programot végrehajtatni velük és úgy láttam tetszett a csapatnak.

A halasi lovasbázison az utóbbi években ismét színvonalas és rangos versenyek kerültek megrendezésre. Mindenkinek jó, ha itt készülhetnek, hiszen ha legközelebb érkeznek Kiskunhalasra versenyezni, otthonosabban érzi magát ló és lovas. Mindamellett a körülmények egyre jobbak, a legendás múltról nem is beszélve.

A több csoportra osztott lovasok sok mindent átismételnek, ami rögzíti és fejleszti a tudásukat. Folyamatosan magyarázok, mutatom, hogy mit hogyan tegyenek a lóval és magukkal. Ha nem megy elsőre, akkor ismétlés van addig, amíg egyszer csak összejön a mozgáselem. A tanítás egyik lényege a sikerélmény tapasztalata, amihez türelem kell. A lovassportban a tanulásnak soha nincs vége, ráadásul a társ, a ló megismerése örökké tart.

Eredményesnek ítélem a munkát. Jól jött ez különösen azoknak, akik a jövő hétvégén az Ebersdorfban rendezendő nemzetközi fedettpályás versenyre neveztek. Nem ez lesz a részemről az egyetlen szakmai összetartás. Januárra, a fedeles szezon közepébe is tervezek a Kiskunhalasi Lovas és Szabadidő Központba edzőtábort, akkor valószínű már tényleg a fedelesben dolgozunk majd.

Bízok abban, hogy az itt dolgozók továbbra is ilyen hozzáállást tanúsítanak a létesítményhez, akkor pedig itt folyamatos nagyüzem lesz. Nekünk, halasi lovasoknak egy jól működő lovasbázis óriási előny, de a helyi közönségnek is nagy kincs, mert kevés magyar város büszkélkedhet ilyen lovas komplexummal, mint Kiskunhalas.
 
Kép-szöveg: Kovács Iván