(►) Rákóczi Kupa: első nap
Sport

(►) Rákóczi Kupa: első nap

Nem sokkal háromnegyed egy után a Tekó - Sárospatak mérkőzéssel elkezdődött a 43. Rákóczi Kupa. Előtte közvetlenül az ünnepélyes megnyitó volt, amely a szokásoknak megfelelően telt ház előtt zajlott. Kialakultak a csoportok is, a házigazdák a Sárospatak, a Bibó István Gimnázium, a Szilády Áron Református Gimnázium és a Kecskeméti Piarista Gimnáziummal játszanak majd. A nyitómeccset nagy csatában elbukta a Tekó, de a másodikon kiütötte a Bibót. 

 
 
 
17:45 Folyatása következik
Szombaton is érdemes lesz kilátogatni a 43. Rákóczi Kupára. Többek között kiderül, hogy kik nyerik a csoportokat, kik játszhatnak a továbbjutásért. Ezen felül délután fél négytől lesz egy gálameccs is, amelyen a Vasas Öregfiúk lép parkettre. Vannak csapatok, amelyek javítani szeretnének és olyanok is, akik viszont be akarják biztosítani helyüket vasárnapra. Nézze meg az első napon készült képgalériánkat!  Íme a szombati program:
8:30 Bibó - Szilády
9:05 Humán - Sepsiszentgyörgy
9:40 Kecskemét - Tekó
10:15 Gyöngyös - Magyarkanizsa
10:50 Bibó - Sárospatak
11:25 Orosháza - Humán
12:00 Szilády - Tekó
12:35 Sepsiszentgyörgy - Magyarkanizsa
13:10 Bibó - Kecskemét
13:45 Humán - Gyöngyös
14:20 Szilády - Sárospatak
14:55 Sepsiszentgyörgy - Orosháza
 
16:35 A címvédő szerencséje
A tavalyi bajnok Magyarkanizsa, amely gyakorlatilag padlóra küldte az első meccsén az Orosházát, a Humán Szakképző ellen megizzadt. A halasiak jól játszottak, helyzetük is volt, és ha megkapják az egyébként jogosnak tűnő büntetőt, miután egy kanizsai játékos a hatoson belül kezezett, akkor még izgalmasabb lett volna a mérkőzés. Viszont az ellentámadásból betalált a címvédő, majd a második gólt is megszerezte. A Humán nem adta fel, szépített és a vége előtt néhány másodperccel az egyenlítési lehetőséget szalasztottak el. 
 
16:10 Görcsoldó gólok
Mi is használ legjobban egy csapatnak, aki hazai pályán játszik, a nyitómeccsen telt ház előtt vereséget szenved? Nos, a gyors és lehetőleg szépségdíjas gól, rögtön a második meccs elején. A Tekó nagyon harapott a Bibó ellen, amelynek kispadján az egykori Rákóczi- edző, Molnár Csaba ült. A hazaiak mindent egy lapra tettek fel és Döbrentei Dávid első, majd második gólja meghozta a várt gyógyírt a hazai sebekre. Ezután már nem volt kérdés, hogy ki nyeri a meccset. Andróczki Máté alakította ki a félideji eredményt. A szünet után, 3-0-nál voltak lehetőségei a Bibónak is, de a Tekó még kettőt berámolt, ezzel alakult ki a végeredmény. Ritkán látni így örülni Téglás László igazgatót, aki egyenként gratulált a játékosoknak, edzőnek. 
 
13:00 Kész, rajt! 
Tíz csapat nevezett a 43. Rákóczi Kupára, délelőtt megtörtént a sorsolás, a fél egykor kezdődő ünnepélyes megnyitón már ismerték a leendő ellenfeleket a játékosok. A bevonulás után megemlékeztek azokra a támogatókra, P. Szabó Károlyra, Schneider Pálra, Nagy Pálra és Várnai Lászlóra, akik az elmúlt egy esztendőben hunytak el. A gyászszünet után a házigazda iskola igazgatója Téglás László köszöntötte a megjelenteket.
Elmondta, hogy nagyon várta már mindenki ezt a napot és biztos abban, aki kilátogat a sportcsarnokba életre szóló élménnyel gazdagodik. A megnyitó beszédet Tóth Zoltán, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke tartotta. Kiemelte, a sport és a mozgás fontosságát. Felidézte, hogy két és fél évtizeddel ezelőtt maga is játszott a kupán, sziládys színekben.
Az első mérkőzést a Tekó és Sárospatak játszotta. A hazaiak nagy nyomás alatt tartották a patakiak kapuját, helyzetük is volt, sőt egy alkalommal a kapufa mentette meg a vendégeket a góltól. Ahogy teltek a percek, úgy kapott erőre a Sárospatak és helyzeteket is kialakított. Sőt, ők is meglőtték a maguk kapufáját. A közönség akkor volt a leghangosabb, amikor a vendégek hálójába került a labda, de ezt nem adta meg  - jogosan - a játékvezető. A szünet után egyetlen gól döntött, azt pedig a Sárospatak szerezte. A Tekó az utolsó pillanatokban egyenlíthetett volna, de kimaradt a ziccer. A Rákóczi nyolc éve nyert utoljára a nyitómérkőzésen. A hazaiaknak még négy meccsnyi javítási lehetősége van.
A pénteki program:
Tekó - Sárospatak 0-1
Magyarkanizsa - Orosháza 0-3
Kecskemét - Szilády 2-2
Gyöngyös - Sepsiszentgyörgy 0-3
Tekó - Bibó 5-0
Magyarkanizsa - Humán Szakképző 0-3
Sárospatak - Kecskemét 4-1
Orosháza - Gyöngyös 3-4
Jáger Levente
Fotók: Anda Péter
Videó: Vercz András