Felavatták a Hirling József Lovasparkot
Sport

Felavatták a Hirling József Lovasparkot

- Emléket állítunk Hirling Józsefnek, a lovasiskola korszakos parancsnokának, a halasi lovassport megteremtőjének, aki városunkban a magyar és egyetemes lovassportnak is egy kivételes fellegvárát építette ki - fogalmazott ünnepi beszédében Fülöp Róbert polgármester szombaton délután. Az Országos Minősítő Díjugrató Verseny keretében leplezték le a januárban elhunyt egykori parancsnok, lovas szakember emléktábláját. Mától Józsi bácsi szeretett létesítménye az ő nevét viseli.

 
 
Márciusban döntött úgy a halasi képviselő-testület, a helyi lovasszakma és a család kezdeményezésére, hogy Hirling József Lovasparknak nevezik el a Fazekas Mihály utcai létesítményt. Akkor az is eldőlt, hogy nem is lehetne méltóbb esemény az avatásra és az emléktábla leleplezésére az az országos minősítő verseny, amelynek alapjait éppen Józsi bácsi tette le fél évszázaddal ezelőtt.
Családtagok, egykori tanítványok, sportbarátok, beosztottak, és Hirling József tisztelői gyűltek össze szombaton kora délután a Fazekas Mihály utcai létesítmény zsűritornyánál, az olimpikonok és a magyar bajnokok emlékhelye előtt. Az ünnepségen Fülöp Róbert polgármester mondott beszédet és emlékezett meg a legendás parancsnokról. - Egy valódi, katonai mellett a polgári életben is működő lovasiskolát épített fel. Egy szakmai képzési bázist, amely a sportban magyar bajoki címek elérést hozta egyéniben és csapatban. A halasi lovasbázisról nemzetközi versenyekre, Európa- és világbajnokságokra, olimpiákra vezetett számos sportoló útja, akiket Hirling József kollégái segítségével segített a csúcsra - fogalmazott a városvezető.
Fülöp Róbert azt is kiemelte, hogy Józsi bácsi mindig figyelt arra, legyen aki folytatja az általa elkezdett munkát és szép jövő előtt áll még a bázis. - Ma a Lovasiskola éppúgy büszkesége a városunknak, mint fél évszázada volt. ha voltak is nehézségek, mindig megoldódtak, se ezt a cselekvő, az ügyért tevő gondolkodást hagyta ránk Hirling József. Azt látom, hogy ezt az életfelfogást, az alkotást, az újat teremtés ösztönét a Kiskunhalasi Lovas és Szabadidőközpont Kft. munkatársai, segítői, a halasi lovasbarátok megörökölték- tette hozzá a polgármester.
Az emlékhelyet Fülöp Róbert és Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja leplezte le. A nézői bejárat mellett pedig táblát helyeztek el, amely azt hirdeti, mostantól Hirling József Lovaspark a Fazekas Mihály utcai létesítmény neve. Nézzék meg Pozsgai Ákos ünnepségen készült fotóit!
Jáger Levente
Fotók: Pozsgai Ákos