Fazekas vízen jó, szárazon még jobb
Sport

Fazekas vízen jó, szárazon még jobb

  Barátságtalan, borús és jellemzően esős időben került sor a kiskunhalasi regionális díjugrató versenyre május 14-én, a Hirling Lovaspark négy évszakos pályáján. A kedvezőtlen időjárás ellenére 110 startoló lovast láthatott a közönség, köztük kezdő, ifjúsági, amatőr és első osztályú lovasokkal. Az induló versenyszámban azonnal egy hazai sikernek örülhettek a rendezők, mert a Kiskunhalasi Lovasbandérium sportolója, Szőke Viktor Morajló nyergében végzett az élen. A folytatásban is bandériumos sikernek tapsolhattak Nagy Liza jóvoltából, aki Diolennel, majd Reginával is aranyérmes lett.  

 
A negyedik, nyitott 105 cm-es versenyszámot is kiskunhalasi lovas hozta első helyen, Kiss Lizanna (Equirria Lovasklub, Maszk) kitűnő teljesítményének köszönhetően. Az első nem helyi sikert a Kecskeméti Airvent LK lovasa, Pataki Anna Dorottya PM Carneval-lal érte el a 110 cm-es magasságú akadályokkal nehezített pályán. Legtöbb kép ide kattintva!
 
 
Az ifjúsági lovas az összevetésben tempós és okos lovaglással utasította maga mögé Endrédi Teklát (Falkó) és Juhász Klaudia Évát (Lora). A hatodik 110 cm-es nyitott számot a Kövesdy Farm LK lovasa, Kövesdy Zsolt (Torda) fejezte be első helyen.

 
Fokozatosan emelkedtek a pályák. A hetedik versenyszámban 120 cm-es magasság várt az indulókra. A nyitott versenyben egyszeri összevetéssel Tóth Martin (Hercegnő), a Tisza-mente Alapítvány lovasa lett az első, Fazekas István (T.T. Gigi) és Babó Szilvia (PM Lindberg) előtt.

 
A nap legnehezebb, utolsó fordulójában Fodor István pályaépítő 130 cm-es akadályokkal nehezített feladatot állított a versenyzők elé. A nyitott, kétfázisos számot Fazekas István kezdte Walter-ral. Haladós tempóban, hibátlanul tették meg a kört, utána a kecskeméti színekben startoló Babó Szilvia PM Cascavelle-vel, 28 századdal lassabban ment hibátlan pályát. Ezzel el is dőlt a verseny, mert a többiek verőhibát ejtettek.

 
Fazekas István a nap során esős körülmények között két második helyet gyűjtött be. A délután félnégykor kezdődő 130-as pályán, már szárazon lovagolt. Győzelméhez a következőket fűzte. „A szokásosnál nehezebb, de jó pályát épített Fodor István. Mivel elsőnek indultam, hagytam érvényesülni Walter gyorsaságát és segítettem hozzá a fordulók rövidítésével. Csak ez volt az esélyem, hogy hibára kényszerítsem az utánam következőket. Bevált a taktika.”
 
 
A lovasok szinte az egész verseny ideje alatt esőben mérték össze tudásukat, de mint sokan mondták ez nem probléma, hiszen a lovassport szabadtéri műfaj.  A halasi négy évszakos pálya pedig igazolta a költséges pályafejlesztés szükségességét, hiszen már sokadszor biztosít esős időben is kitűnő versenyzési feltételeket.
 
 
A hétvégén még adódik lehetőség a lovassportok kedvelőinek lovasverseny megtekintésre, mert vasárnap Zsanán rendeznek, egy szintén regionális szintű versenyt, ahol 7 versenyszámot tartanak. Hagyomány a zsanai lovas találkozón, hogy megrendezésre kerül a Suti István emlékverseny, ami ezúttal egy 120 cm-es pályán történik és 200 000 Ft-os extra díjazással jutalmazzák. Zsanán délelőtt 9 órakor kezdenek a lovasok.
 
KI