Szabad és idős lovasverseny
Sport

Szabad és idős lovasverseny

A címbéli megfogalmazás játék a betűkkel. Így tagolva érthetőbb és talányosabb. A lovassport egy új ága lehet a szabadidős lovasverseny, amely minden ízében sport, de csak annyiban verseny, amennyiben az egyén akarja és azon belül is válogathat. Ennek egyik úttörő rendezője országosan a Lovas és Szabadidőközpont Kft. . Az hogy az olimpiakezdéssel nagyjából egy időben lesz a szabadidős lovasverseny Kiskunhalason nem véletlen. A jó két hete ítéletidő miatt elmaradt versenyt pótolják. Próbálnák meg ezt a riói szervezők! Na de ahogy a részvételben, úgy szervezésben is nagy a leendő szakági szabadság.

 


Mi a szabadidős lovasverseny?
Ne bonyolítsuk túl. Ugyanolyan mint egy olimpiai feladat, csak nem Rióban, nem olyan magas akadályokkal, sokkal lazább, kötetlenebb feltételekkel és bárkinek elérhető, olcsón. A 3 évestől a 80 évesig minden lovassport szerető, a lovaglást alapszinten gyakorló számára elérhető. Hát ki tud ennek ellenállni? Az idő azt mutatja, egyre kevesebben.


Legyen a lovaglás mindenkié!
Ahogy sok sportági versengésben, a lovasok is tovább nyitottak a széles tömegek felé korra, nemre, tapasztalatra tekintet nélkül. Ahogy a zenében Kodály Zoltán meghirdette, hogy „legyen a zene mindenkié”, úgy reméljük a jövőben a „legyen a lovaglás mindenkié” szlogen lesz a hazai lovas élet kulcsmondata. S ha ennek a mozgalomnak hazánk élére áll nem kérdés, hogy a zene után a lovassportbéli nagyhatalmunk is megvalósul.


Országos szabadidős lovasverseny
A Hirling József Lovasparkban (Fazekas Mihály utca 1.) augusztus 6-án, szombaton, délelőtt 9 órakor kezdődik a verseny mindenki számára, legyen gyermek, fiatal, idős, férfi vagy nő. A megméretésre a 4 évszakos pályán kerül sor. Délelőtt a díjugratás négy magasságon (50-60 cm hiba-idős; 60-70 cm stílus; 70-80 cm ideális idő; és 80-90 cm összevetéses).


Díjugratás díjlovaglás, ügyességi szám
13 órakor a díjlovaglásra kerül sor D1 és E8 kategóriában. Ezek egyszerű díjlovagló elemeket tartalmaznak, amelyek a lovaglás alapját fedik le. Az esemény utolsó fázisában 15 órától az ügyességi számokban lehet jeleskedni, amelyekben vezetgetős, kezdő, könnyű és nehéz (három ugrással) kategóriák szerepelnek. A lovasoknak ápolt, kulturált, de nem versenyöltözetben kell megjelenniük, a lovaknak érvényes állatorvosi okmányokkal kell rendelkezniük.


Gazdag díjazás, kulturált ellátás
A rendezvény egész ideje alatt a Nyereg Klub büféje nyitva tart. Boxfoglalás korlátozott számban lehetséges. A verseny gazdag díjazással kedveskedik. Kupákkal, díjszalagokkal készültek a szervezők. Nevezés 3000 forint startonként, ami nevezőnként az ebédet is magában foglalja. Az előzetes nevezők között különdíj kerül kisorsolásra. A nevezési cím: rrkozak31@gmail.com, információ: Rózsahegyi Róbert +36 30 691 1391; www.lovasbazis.hu. Az esemény nyitott és ingyenes a közönség számára.

Kép-szöveg: Kovács Iván