Dupla Pataki Ménes siker a döntőkben
Sport

Dupla Pataki Ménes siker a döntőkben

Öt versenyszámot rendeztek a 33. Országos Díjugrató Tenyészverseny utolsó napján Kiskunhalason, a Hirling József Lovasparkban, ebből három döntőt és két betétszámot. A nap nagy részében ideális időjárás fogadta a lovasokat, csak az utolsó, utánpótlás lovak döntőjén fordult elő nem túl zavaró, szemerkélő eső. Ismét bebizonyosodott, hogy a jó ló önmagában kevés, a sikerhez jó kezek és gondolatok kellenek. A döntőkben a korábbi napokban is jó eredményeket elért kecskeméti lovas, az ötszörös felnőtt magyar bajnok, Horváth Balázs jeleskedett, aki két döntőben is győzelemhez segítette lovait. A halasi lovasbarátok örömére a két betétszámban Szikora Beáta (Nadlin "F") és Fazekas István (Balou'S Rex) jóvoltából helyi elsőség született.

 
Kezdjük a két délelőtti betétszámmal! Az elsőt 110 cm magasságú akadályokon rendezték. A fokozatos nehézségű pályán azonos pontszámgyűjtés mellett Szikora Beáta Nadlin "F" nevű lovával ment leggyorsabban, így nyert a halasi kettős. A hasonló szabályok szerinti, de már 120 cm-es magasságú gátakkal nehezített következő számban pedig a szintén Határőr Dózsa SE színeiben sportoló Fazekas István (Balou'S Rex) volt a legjobb. Még több kép ide kattintva!
A betétszámok eredményei:
 
Show szám, 120 cm, fokozatos nehézségű, versenyszám időre (14 induló):
 
1. Szikora Beáta, NADLIN "F", Határőr Dózsa SE, 53,12, mp  65,00 pont
2. Suta Sándor, COSMO, Cívis Lovas SE, 53,79 mp, 65,00 pont
3. Jován Richárd, LE MANS DEL TIGLIO, Mezőhegyesi Ménes SE, 57,95 mp,  65,00 pont
 
Show szám, 120cm, fokozatos nehézségű, versenyszám időre (3 induló):
 
1. Fazekas István, BALOU'S REX, Határőr Dózsa SE, 63,03 mp, 65,00 pont
2. Szikora Beáta, NADLIN "F", Határőr Dózsa SE, 59,24 mp, 56,00 pont
3. Jován Richárd, FANTÁZIA, Mezőhegyesi Ménes SE, 56,18 mp, 25,00 pont
A döntők az öt éves lovak versenyszámával kezdődtek 120 cm-en. A 11 órakor indult első körben nyolcan teljesítettek hibátlan pályát, így összevetésre került sor. Ebben a rövidített fordulóban Cser Attila Sifu nevű lovát hozta be első helyre. A győztes Cser Attila a következőket mondta: "Az összevetés elején indultunk, tehát kockáztatnom kellett, az utolsó három akadályvételt jól elterveztem és az utolsó előttire röviden, belső íven akartam érkezni, ami sikerült. A füves talaj nem okozott gondot, nagyon jó állapotú volt a pálya, élvezet rajta versenyezni."
Délután félkettőkor startolt a hat éves lovak döntője 125 cm-es magasságú pályán. Itt hét hibátlan lovaglással végződött az alappálya, így ebben a számban is összevetéssel döntötték el a végső sorrendet a párosok. Az előző napok során is remekül teljesítő lovas, Horváth Balázs PM Toledót segítette a szám első helyére. Az egyébként ötszörös felnőtt magyar bajnok az eredményhirdetés után ezt nyilatkozta: "Sikerült  PM Toledoval egy jó alapütemet felvenni mindjárt az elején és ezt a ritmust végig tartani tudtuk, amúgy feküdt a pálya a lovamnak. Nincs nagy tapasztalata az összevetésekben, de jól oldotta meg a feladatokat. Elégedett vagyok a teljesítménnyel. A pályáról a szervezésről már korábban is mondtam, hogy rendben volt. Halasnál természetes a körültekintő, ló és lovasbarát rendezés."
A nap utolsó számában, a legmagasabb 135 cm-es magasságú pályán az utánpótlás lovak versenyében is a Pataki Ménes lova PM Diana jeleskedett, szintén Horváth Balázs segítségével. Hárman mentek a 23 indulóból hibátlanul. Az összevetés első indulója Kovács Henri Rádiháza-Estikével egy verőhibát ejtett. A másodiknak startoló Horváth Balázs válasza hibátlan lovaglás és jó tempó volt PM Diana nyergében. Némi melegítési várakozás után Kovács Henri második lovával, Comedy Starral fokozhatta volna az összevetés izgalmait, de rögtön az első akadályt ütötte a ló. A Morris Lovas SE sportolója nem látta értelmét a folytatásnak és feladta az összevetést.
 
A döntők eredményei:
 
5 éves lovak döntő, magasság 120 cm (31 induló):
 
1. Cser Attila, SIFU, Canton Lovas Klub, 0 hp, 38,52 mp
2. Nagy József, HIZELGŐ, GERBER BIRTOK, 0 hp,  40,80 mp
3. Kárándi Imre, AGROPOINT COJANO,  Agropoint LKSE, 0 hp, 41,10 mp
 
6 éves lovak döntő, 125 cm (29 induló):
 
1. Horváth Balázs, PM TOLEDO, Airvent Lovas Club, 0 hp, 35,99 mp
2. Pirik Zsolt, CUNAMI, Pirik Farm, 0 hp, 37,60 mp
3. Faluhelyi Ádám, CALIFA, Ceglédi Lovas Klub, 0 hp, 38,51 mp
 
Utánpótlás ló (8 éves) döntő, magasság 135 cm (23 induló):
 
1. Horváth Balázs, PM DIANA, Airvent Lovas Club    0 hp, 42,74 mp
2. Kovács Henri, RÁDIHÁZA - ESTIKE, Morris Lovas SE, 4 hp, 40,82 mp
3. Kovács Henri, COMEDY STAR, Morris Lovas SE, feladta
A tenyészversenyről készült videó összefoglalót a kedd esti sporthíradóban láthatják olvasóink és a Halasi Tükör következő számában képes beszámolót adunk az eseményről. A teljes eredménylista ide kattintva látható.
 
Kép-szöveg: Kovács Iván