(►) Donát bajnok fedett pályán
Sport

(►) Donát bajnok fedett pályán

Megfázós hét, nehéz péntek éjszaka, fájdalmas ébredés, aztán összeszorított ajkakkal melegítés, majd magabiztos győzelem, új egyéni csúccsal és örömittas bajnoki aranyátvétel. Nagyjából így foglalható össze Jerémiás Donát 2017. évi fedett pályás, ifjúsági magyar bajnoki címe 400 méteres síkfutásban. A Budapesti Olimpiai Központban szombat este rajthoz álló kiskunhalasi atléta rajt-cél győzelméhez kétség sem fért. A jól elkapott rajt, a dinamikus futás és az erő megfelelő beosztása hozta az újabb magyar bajnoki aranyérmet a Szilády Áron Református Gimnázium tanulójának.

 

Hetek óta koncentráltan készült Jerémiás Donát az idei fedett pályás OB 400 méteres síkfutására. Az Ikarus BSE atlétája a 400 méteres gátfutásban versenyez elsősorban, de azt nem rendeznek fedett pályán, így a szám sík változatát helyezte előtérbe az év elején. A cél egy jó idő volt, aminek lehetőleg magyar bajnoki cím legyen a „mellékterméke". Minden teljesült, bár a verseny hetében és napján sok minden összejött, ami hátráltatta elképzelésében a fiatal sportolót.

A hét eleje a megfázás tüneteinek rapid kezelésével folyt Donát életében, aztán pénteken egy nyugtalan éjszaka nyaki becsípődéssel való ébredést eredményezett. Még az itthon maradás réme is felütötte a fejét, de aztán az utazás mellett döntött az atléta. Jól tette.

Tomhauser István edző hathatós segítségével a nyaki masszázs, meg az alapos bemelegítés orvosolta a baljós előjeleket. Jerémiás Donát a legjobb idővel került az első futamba. A pályabeosztás, a harmadik sávot hozta számára. A rajtot remekül elkapta és a második kanyarban a pályatartást elhagyva biztató előnnyel vezette a mezőnyt. Az első 200 méter 24 másodperc körüli alakult és a tempót nagyjából tartotta a táv második felében is.

Az eredményjelző egyedül Donátnál mutatott 50 másodperc alatt az ifjúságiaknál. A 49,50 mp-es idő egyben új egyéni csúcsot jelentett. A rajt előtti feszültség komorságot kifejező tekintete az eredményhirdetésre már boldog mosolyra váltott Donátnál. Edzője, Tomhauser István elégedetten gratulált, amint tanítványa nyakába akasztotta az aranyérmet.

Vasárnap újabb erőpróba vár az ifjú bajnokra , mert a 4 X 200 méteres váltófutás első tagjaként tesz meg mindent az Ikarus BSE csapatsiker érdekében Jerémiás Donát. Az újdonsült korosztályos magyar bajnok atléta az alábbi videóban értékelte eredményét.


KI