Minősített Tüzes Kunok
Sziréna

Minősített Tüzes Kunok

Minősített járási önkéntes mentőcsapata van Kiskunhalasnak is, miután a szombaton reggeltől kora délutánig tartó gyakorlaton teljesítette az egység a követelményeket. A tűzoltókból, a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentőegyesület tagjaiból, valamint lelkes civilekből álló Tüzes Kunok több próbatételt is teljesített.

 
A tavaly őszi képzést és megalakulást, valamint a rendszerbeállító gyakorlatot követően szombaton minősítő vizsgát tett a Tüzes Kunok önkéntes járási mentőcsapat. A csoport reggel hét órakor gyülekezett a halasi tűzoltóságon, majd eligazítást tartott Babud Jenő alezredes, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető. Először bázist kellett kialakítani, a sátort és annak berendezését percek alatt felállították a csoport tagjai.
sator
 
A minősítés a Tázlár melletti fenyőerdőben folytatódott. A feladat szerint a térségben tűz ütött ki, a hivatásos erők utánpótlására pedig szükség volt a mentőcsapat bevetésére. A tagoknak sugarat kellett szerelni, majd az erre kiképzettek kidöntöttek két, tizenöt méteres fenyőfát is. 
petibá
 
E közben az egyikük balesetet szenvedett, a mentőcsapat egészségügyi egysége ellátta a lábsérülést, majd a helyszínről elszállították a szerencsétlenül járt csoporttagot. 
serült
 
Közben pásztát kellett kialakítani a erdőben, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését és a felderítés során talált röptüzet is el kellett oltani. A bázisra visszatérve a létszámellenőrzésnél kiderült, hogy ketten eltűntek, felkutatásukra speciálisan képzett kutyát vetettek be.
pászta
 
Miután a Tüzes Kunok teljesítette az erdőtüzes feladatot, a minősítés a laktanyában folytatódott. A bel- és árvizes védekezésre felkészülve ideiglenes gátat kellett kialakítani több száz homokzsák felhasználásával. 
gatolo
 
A több mint négy órás gyakorlat végén Gyapjas János őrnagy, a megyei katasztrófavédelem helyettes vezetője mondott köszönetet mindenkinek, majd Farkasné Fazekas Mária alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő elismerősen szólt a feladatok teljesítéséről. Hozzátette: a Tüzes Kunok minden minősítési feltételnek megfelelt. Ugyancsak köszönetet mondott a csapatnak Gáncsos László őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő is. 
kunok
Kép-szöveg: Jáger Levente