Újabb vérengzés az Alsóöregszőlőkben
Sziréna

Újabb vérengzés az Alsóöregszőlőkben

Közel félszáz csirkét, tyúkot, kacsát és libát marcangolt szét egy kóbor kutya Kiskunhalason, az Alsóöregszőlőkben egy tanyán. A gazda sírva fakadt, amikor meglátta a leölt baromfitetemekkel borított ólakat.

A halasi tanyavilágban élők sokat panaszkodnak a kóbor kutyákra, beszöknek éjjelente a kertekbe a maguk szakította lyukon, és pusztítanak. Csütörtök kora reggel a sírás kerülgette Ács Jánost, akinek a portáján az éjszaka folyamán közel félszáz baromfit ölt halomra egy kóbor kutya.

– Reggel hat óra körül jöttem ki a birtokra, amikor megláttam a rengeteg elpusztult baromfit, sírva fakadtam – mesélte János, akinek portáján már korábban is garázdálkodtak a kóbor kutyák. akkor is, most is, közel hetvenezer forint kár okoztak. A szétszaggatott szárnyasok tetemeivel volt tele a baromfiudvar még délelőtt is.

csirkdog

A baromfik egy része túl élte a kutyatámadás, a több sebből vérző álltok egymást taposva, rémülve menekülnek az ólakba, amikor a gazda közelít eléjük. Szó szerint remegnek az éjszakai borzalmak után. A szétszaggatott szárnyasok tetemeivel volt tele a baromfiudvar még délelőtt is.

A halasi mezőőri szolgálat vezetője szerint az esetek túlnyomó többségében szinte lehetetlen azonosítani a kárt okozó ebeket, ha sikerül, akkor a gyepmesterrel közösen megpróbálják befogni. Korda Tibor szerint a felelőtlen állattartásból adódó kóbor kutyák százezres kárt okoznak a gazdáknak, nem beszélve az elpusztított háztáji állatok szenvedéséről. A mezőőrök túlnyomó részt csak figyelmeztethetnek. Nem lőhetik ki a vérengző kutyákat, csak, ha közvetlen emberi életveszélyben, vagy a vadat űzik. Felbecsülhetetlen a kár a vadállományban is. A külterületen élők körében ezért nagy a felháborodás egy-egy ilyen eset után.

akos-20140711-kutytamadas002

A mostani vérengzést végző kóbor eb gazdája jelentkezett a károsult gazdánál. Személyesen kért tőle bocsánatot és ígéretet tett arra, hogy részletekben meg fogja téríteni neki a kárát. Az ilyen esetekre mondják azonban a mezőőrök, hogy ritka, mint a fehér holló. Minden 100 esetből ugyanis, ha egy kutya tulajdonos akad, aki vállalja a felelősséget.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos