Miért kellett meghalnia Szintiának?
Sziréna

Miért kellett meghalnia Szintiának?

A saját apja köthette be a házukba szabálytalanul azt a villanyvezetéket, amitől vasárnap délben halálos áramütést szenvedett egy 2 éves kislány Kiskunhalason, a Sáros utcában. A csöppség a házba vezető lépcsőkön mászott fel, amikor megkapaszkodott az ott húzódó hibás vezetékben.

Információink szerint a kislánynak csúnyán megégett a keze, de súlyosan roncsolódott a szíve és a mája is. Úgy tudjuk, a kiérkező mentőknek már a helyszínen újra kellett éleszteniük a gyereket, miután sikerült stabilizálniuk az állapotát, előbb a kiskunhalasi kórházba, majd Szegedre szállították életveszélyes állapotban. Hétfő délelőtt a hozzátartozóktól érkezett a hír, hogy az édesapa éppen a kórházban volt meglátogatni, amikor a kislány meghalt.

Nem új keletű ügyről van szó, Kiskunhalason a Sáros utcában mindenki tudta, hogy melyek azok a házak, ahova illegálisan kötötték vissza a korábban tartozás miatt kikapcsolt áramvezetékeket. Azi áramlopásokkal a helyi sajtó is több ízben foglalkozott, legutóbb két hete a Halasi Tükörben jelent meg írás arról, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal lezárt egy nyomozást. Az eset éppen annak a háznak a szomszédságában történt, ahol most a szabálytalanul bekötött villanyvezeték agyoncsapta a 2 éves kislányt.

 aram1

A tragikus baleset vasárnap délben történt, amikor a hatgyermekes Mezei család legkisebb gyermeke, Szintia a házba vezető lépcsőn mászott fel és próbált megkapaszkodni az ajtó mellett húzódó vezetékben. Éppen azon a helyen fogta meg, ahol össze volt kötve a két vezeték vége, de leázott róla a szigetelés. A kislánynak a keze égett meg csúnyán, de úgy tudjuk, a szíve és a mája is súlyosan roncsolódott az áramütéstől. A mentők a halasi kórházba szállították, majd később a szegedi klinikára vitték, ahol ma (hétfő) délelőtt elhunyt.

Információink szerint az ingatlanból évekkel korábban egy 40 ezres tartozás miatt kapcsolta ki az áramot a DÉMÁSZ. Nem ez az egyetlen ház, ahonnan a szolgáltató leárt díjtartozás miatt kikapcsolta az áramszolgáltatást, a Sáros utcaiak azonban nem törődve a veszéllyel, időről időre, maguk eszkábált vezetékkel visszakötötték az áramot a házba. A DÉMÁSZ nemrégiben a sajtóban megjelent cikkek és a helyi önkormányzat jelzése nyomán több, illegálisan szabálytalanul bekötött elektromos vezetéket is leszerelt. Több ügyben rendőrségi eljárás is indult.

A Sáros utcán élő családok többsége munkanélküli, különböző segélyeken és családi pótlékon tengetik az életüket. A közmunkaprogram jelentette számukra az egyetlen megélhetési lehetőséget, de az is csak ideig-óráig, mostanra ugyanis többségüknek újra nincs munkája.

 aram2

– A helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat korábban, több ízben is drámai hangvételű nyilatkozatban hívta fel a városvezetés figyelmét, az egyre kilátástalanabb helyzetben lévő családokra. Eddig azonban nem történt semmi – nyilatkozta a halasmédia.hu érdeklődésére Szűcs Csaba, a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szóvivője.

– Szomorú, hogy egy 2 éves gyermek halála kell ahhoz, hogy végre az illetékesek felfigyeljenek az itt élők problémáira – jelentette ki újságíróknak Szűcs Csaba. Közlése szerint a helyi gyermekvédelmi szolgálat munkatársai a tragédia hírére megjelentek a Sáros utcai családnál, ahol közölték, hogy a gyerekeket elveszik a szülőktől, ezt azonban elmondása szerint a cigány nemzetiségi önkormányzat elnökének közbenjárására egyelőre sikerült megakadályozni. Elmondása szerint a hozzátartozók vállaltak gyámságot a gyerekek felett. 

A tragédia kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytat nyomozást foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit – közölte a megyei kapitányság sajtószolgálata.

Pozsgai Ákos