Magyar-szerb közös járőrök
Sziréna

Magyar-szerb közös járőrök

Ne lepődjenek meg a magyar-szerb államhatár közelében élők, ha mostantól szerb rendőrökkel is összefutnak a magyar oldalon. Egy hónapon keresztül a magyar és a szerb rendőrök ugyanis együtt járőröznek a schengei külső határon.

A tompai átkelőn folytattak megbeszélést a szerb és a két ország határrendészetért felelős vezetői. Részt vettek annak a képzésnek a megnyitóján, amelyen a közös járőrszolgálatban résztvevő rendőröket készítik fel. A két ország belügyminisztere már 2013-ban aláírta azt a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az illegális migráció elleni még hatékonyabb fellépés érdekében magyar rendőrök segítsék a szerb határrendészek munkáját, illetve a külföldi hatóság munkatársai erősítsék a magyar rendőröket az itteni oldalon.

szerbmagyarbe

A felek megállapodtak, hogy közösen készítik fel a járőrszolgálatban résztvevőket a két ország tevékenységére vonatkozó jogszabályokból, szervezeti felépítéséből, sajátosságaiból. A képzést követően a kollektíven elkészített járőrözési terv alapján már kezdődött meg mostantól a közös járőrszolgálat a szerb-magyar schengeni külső határon, melyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is részt vesznek – közölte a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos