Halasra is az új mentőhelikopter repül
Sziréna

Halasra is az új mentőhelikopter repül

Szerdától az eddiginél modernebb mentőhelikopter szolgál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szentesi mentőhelikopter-állomásán, amely Kiskunhalason és térségében is évente több tucat mentésben vesz részt. Lecserélték a régi gépet egy osztrák helikopterre, amelyet bérel Magyarország, és már minden uniós előírásnak megfelel.

A jelenlegi gépet az új Eurocopter váltja fel, amely két hajtóművel rendelkezik, így meghibásodásuk esetén egy hajtóművel is képesek a feladat végrehajtására. Ezzel teljessé vált az OMSZ légi járműveinek korszerűsítése, így már Magyarország megfelel az Unióban október 29-étól életbe lépő új szabályozásnak.

A helikopter belseje is praktikusabb. Akár kettő sérültet is el tudnak látni. Emellett precízebben irányítható, és szűk helyeken is tud landolni, így gyorsabban kaphatnak segítséget a sérültek. Ezzel a helikopterrel elméletileg közelebb is tudnak leszállni a balesethez, vagy a beteghez.

A korábbi mentőhelikopter cseréjére azért volt szükség – amelyet a többi hasonlóval géppel együtt még II. János Pál a pápa 1991-es magyarországi látogatásakor vásárolt az OMSZ – már nem repülhetett volna lakott terület fölött, mert csak egy hajtóművel rendelkezett.

A most üzembe álló két EC 135 típusú helikoptert az osztrák HeliAir Gmbh-tól 2016 márciusáig bérlik. Az országban szolgálatot ellátó hét mentőhelikopter évente 2500 mentési feladatot lát el, ebből a halasi régióban szolgálatot teljesítő szentesi mentőhelikopter bázis egységét is évente több százszor riasztják.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos