Megerősítették a határőrizetet
Sziréna

Megerősítették a határőrizetet

A szerb és a magyar rendőrök közösen fognak járőrözni az államhatáron, hogy hatékonyabban lépjenek fel az embercsempészekkel szemben, többek között erről is szó esett Belgrádban, azon a nemzetközi találkozón, ahol a szerb, a magyar, az osztrák és a német belügyi és rendőri vezetők találkoztak.

 
A négy ország belügyi és rendőrségi vezetői közös fellépésről és egy az embercsempészet elleni nemzetközi nyomozócsoport felállításáról egyeztek meg a szerb fővárosban. – Az illegális migrációval szemben csak együttesen tudunk fellépni, közösen kell gondolkodni, össze kell fogni – mondta Belgrádban Papp Károly, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője. A menekültek többsége Ausztriába, vagy Németországba igyekszik eljutni, ezért a két ország igyekszik mindent megtenni, hogy a menekülthullámot még az unió külső határain túl, Szerbiában tartóztassák fel.

A szerb rendőrség munkáját a jövőben német és osztrák rendőrségi szakemberek is segítik majd, a magyar rendőrök pedig közösen fognak járőrözni a zöldhatár közelében a szerb rendőrökkel, hogy eredményesebben felvegyék a harcot az embercsempészekkel szemben. Az, hogy külföldi szakemberek is dolgoznak a magyar-szerb határon, nem új keletű dolog, hiszen a Frontex, az Európai Unió határőrizeti ügynöksége keretében eddig is szolgáltak már német, osztrák, román és szlovák rendőrök ezen a szakaszon.
 
 
Bács-Kiskun és Csongrád megyében 136 fővel növelték tavaly szeptember óta a rendőrség létszámát, de szükség esetén további erősítést is tudnak biztosítani a két főkapitányságnak – közölte Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője.

Az ezredes hozzátette: a Készenléti Rendőrség állományából további mintegy 30 főt vezényeltek a magyar-szerb határ menti településekre kifejezetten annak érdekében, hogy az ott lakók biztonságérzete ne romoljon. Mióta szeptemberben megnövekedett az illegális határátlépők száma, folyamatosan növelték a zöldhatáron járőrszolgálatot teljesítők, illetve az idegenrendészeti eljárást folytató hatósági ügyintézők számát. A két érintett megye főkapitányságait technikai eszközökkel is megerősítették: átcsoportosításokkal ujjlenyomat-olvasókat, szállítójárműveket kaptak, mivel növelniük kellett az előállításra alkalmas kapacitást.
 
akos-20150212-rendor-erosit2
 
A rendőrségnek kész tervei vannak arra, ha még több illegális határátlépőt kell elszállásolni. Épp ezért feltérképezték azokat a helyszíneket, ahol el tudják ezeket az embereket szállásolni. A Belügyminisztérium korábban több önkormányzatot, köztük a kiskunhalasit is azzal kereste meg, hogy milyen ingatlant tudnának felajánlani erre a célra. A halasi önkormányzat a Szegedi úti volt tüzérlaktanya területén álló épületeket látná alkalmasnak erre a feladatra.

A városnak egy itt kialakítandó befogadó állomás komoly gazdasági erőt jelenthetne, hiszen egy többszáz fős intézmény létrehozása egyben komoly munkahelyteremtő beruházás is lenne, ahol minden bizonnyal jelentős számban tudnának helyi munkaerőt alkalmazni. A hozzá szükséges szolgáltató ágazat is komoly felvevő piacra számíthatna és a környék termelői is minden bizonnyal nagyobb megrendelésekhez juthatnának.
 
Pozsgai Ákos
{facebookpopup}