Kisszállási embercsempész
Sziréna

Kisszállási embercsempész

Több mint egy évvel a lebukása után vádat emeltek egy 27 éves kisszállási embercsempész ellen. A férfit tavaly január közepén fogták el a jánossomorjai rendőrök, miután osztrák oldalon az autójából 19 migráns szállt ki. Kiderült, a kisteherautó sofőrje szorult anyagi helyzete miatt vállalta a fuvart.

 

A történet Ausztriában kezdődött 2014. január 16-án, reggel fél nyolckor. Az osztrák rendőrök értesítették magyar kollégáikat, hogy Andau határában egy magyar rendszámú mikrobusz vezetője a raktérből kiszállította utasait és elindult Magyarország felé. A 17 szíriai, egy szomáliai és eritreai állampolgárt az ottani járőrök az államhatártól néhány kilométerre elfogták. A 19 migráns embercsempész segítségével illegálisan lépte át a szerb-magyar határt és a mikrobusz rakterébe zsúfolva szállították őket Ausztriába.

Az autót aztán Jánossomorján ellenőrizték a magyar járőrök. A Volkswagen mikrobusz sofőrje, egy 27 éves kisszállási férfi volt, a raktérben papírhulladékot, férfi pulóver és cigarettacsikkeket találtak. A vezetőt embercsempészés gyanúja miatt előállították. Gyanúsítotti kihallgatásakor beismerte, megbízója százezer forintot ígért neki az alkalmi fuvarért, ha a migránsokat bérelt autóval Ausztriába szállítja. Szorult anyagi helyzete miatt az ajánlatot gondolkodás nélkül elfogadta. Utasait hajnalban, segítőik szállították be a jármű rakterébe Mórahalomnál. 

A 27 éves kisszállási gépkocsivezető most bajban van, ugyanis ügyében lezárult a nyomozás.  Ellene vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal fejezte be az eljárást a Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Jáger Levente

Fotó: police.hu

{facebookpopup}