Négy év fegyház a kötönyi férfinek
Sziréna

Négy év fegyház a kötönyi férfinek

Jogerősen négy év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék a most 21 éves harkakötönyi H. Ákost, aki tavaly januárban Szegeden kirabolta a Tisza Lajos körúti pénzváltót. A férfi bántalmazta az ott dolgozó nőt, végül menekülés közben a járókelők fogták el a közelben a rendőrök kiérkezése előtt.

A büntetlen előéletű, egészségügyi végzettséggel rendelkező, a bűncselekmény előtt munkanélküli fiatalember előre eltervezte a rablást. A férfi a világhálón választotta ki a pénzintézetet, magához vette nagyapja gázriasztó-fegyverét, majd január 15-én Szegedre utazott. Arcát sállal eltakarva lépett be az üzlethelyiségbe, ahol az ott dolgozó két hölgyet az ügyféltér és a kassza közötti üvegajtó kinyitására kényszerítette. Ezután elővette egy fegyvert belépett a kasszatérbe, és a pisztolya markolatával, három-négy alkalommal fejbe vágta az egyik, félelmében az asztal alá bújó, és telefonon segítséget hívni próbáló női alkalmazottat.

Kis híján 2,2 milliót rabolt

A vérző fejű nő a kolléganője ki tudtak menekülni az utcára, ahol segítségért kiabáltak, miközben az üzlet ajtaját kívülről nyomták befelé, hogy a támadó ne tudjon elmenekülni arabolt 2,2 millió forinttal. A férfinek azonban sikerült kilöknie az ajtót, amikor az egyik nő a földre zuhant és e-közben meg is sérült. H. Ákos futva menekült a helyszínről a rabolt pénzzel, aminek egy részét útközben szét is szórta és kiesett a zsebéből a pisztoly is. Több járókelő is megpróbálta feltartóztatni, sikertelenül, végül néhány száz méterrel arrébb egy fiatalembernek sikerült megállítania úgy, hogy nekilökte egy üzlet ajtórácsához, majd többen is segítettek neki fogva tartani, míg a rendőrök megérkeztek. A rabló még ekkor is próbált ellenállni a rendőrök végül megbilincselték és úgy ültették a járőrautóba.

Nem lett volt szüksége a pénzre

H. Ákos a bíróság előtt nem tudott magyarázatot adni arra, hogy miért rabolt, a bírónak azt mondta: nem is igazán volt szüksége a pénzre. A szakértői vélemény szerint a férfi ugyan küzd személyiségi zavarral, de beszámítható, vagyis büntetőjogilag felelősségre vonható. Ugyanakkor a törvényszék – a vádlott személyiségzavarára tekintettel – enyhítette az első fokon kiszabott ötéves fegyházbüntetést négy évre, ugyanakkor nem látta indokoltnak a járásbíróság döntését, mely szerint a férfi a szabadságvesztés felének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lett volna. A mostani jogerős ítélet szerint erre leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után lesz lehetőség.


Pozsgai Ákos