Már élesben mér...
Sziréna

Már élesben mér...

Retteghetnek a szabálytalankodó járművezetők, néhány napja már élesben működik a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat első 160 egységének egyik berendezése a halasi utakon is. A sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki. Az új traffipax készüléket szerdán délelőtt mutatták be a sajtó képviselőinek.

 
A százhatvan darab, változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme befejeződött, mostantól élesben mérik a járművezetőket. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik.
Ugyanakkor eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is. Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség.
Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg az ellenőrző pontok kiegészítő funkciói: az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni például azt, ha valaki járművével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet.
Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése is, vagy ha valaki nem a kötelező haladási irányban közlekedik. A VÉDA várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésű pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.

 Pozsgai Ákos
{facebookpopup}