Rács mögé kerülhet a halasi férfi az USA-ban
Sziréna

Rács mögé kerülhet a halasi férfi az USA-ban

Amerikai hírportálok számoltak be elsőként arról, hogy bűnösnek mondtak ki emberkereskedelem miatt egy magyar férfit egy miami bíróságon. V. János András (jobbra) és két társa, akik közül az egyik, B. Viktor kiskunhalasi (balra) prostitúcióra kényszerített fiatal meleg magyar fiúkat. V-t várhatóan legalább 21 évre lecsukják – írja a Miami Herald.

Az ügyben még 2013 elején kezdtek vizsgálódni a hatóságok az USA-ban. Úgy tudni, valaki megsúgta nekik, hogy Miami Beachen láttak három fiatal férfit, akik emberkereskedők áldozatai lehetnek. Nem sokkal később bizonyossá vált, hogy a 20 év körüli fiatalembereket azzal az ígérettel csábították az Egyesült Államokba, hogy gyorsan és legálisan kereshetnek pénzt.

Két magyar fiút az egyik ismert meleg randioldalon, a harmadikat pedig a Facebookon szemeltek ki. Utóbbiról annyit lehetett tudni, hogy már Magyarországon is prostituált volt. Miután megérkeztek, New Yorkból Miamiba vitték őket. A vádirat szerint a fiúkat prostitúcióra kényszerítették, vagy pedig arra, hogy webkamera előtt szexeljenek napi 18-20 órát. Az így szerzett pénzt azonnal elvették tőlük a futtatók.

Az áldozatok azt mondták, a stricik válogatott eszközökkel terrorizálták őket. Elvették az irataikat, adósságokat akasztottak a nyakukba, és az utcára is alig engedték ki őket. Állítólag Magyarországon élő családtagjaikat is fenyegették.
A három strici közül csütörtökön a 25 éves V. János Andrást mondták ki bűnösnek egyebek mellett emberkereskedelem miatt. Ügyének tárgyalása négy napon át tartott az egyik miami bíróságon, ahol a prostitúcióra kényszerített fiúkat is meghallgatták. Június 2-án döntenek arról, pontosan milyen büntetést kap. A hírportálok információja szerint, legalább 21 évre lecsukják.

Két társa, a kiskunhalasi B. Viktor (a fotón baloldalon) és Á. Gábor ügyének tárgyalása még csak ezután kezdődik. Külön érdekesség, hogy hazánkban V. és B. volt az első meleg pár, akik hivatalosan is „házasságot" kötöttek néhány évvel ezelőtt. Aztán nem sokkal később B. Viktor neve szintén felmerült az amerikai sajtóban, mivel ő volt az, akit egy Magyarországról kapott csomag miatt rohantak le a kommandósok. Az akkori elsődleges híradások szerint a pakkban volt néhány üveg Coccolino öblítő, amit a hatóságok kábítószernek hittek a neve miatt. Viktor börtönbe került, fogva tartása alatt lejárt USA vízuma, később azonban nem emeltek vádat ellene, s az ügy óta Amerikában élt.

Szöveg: Szőri Attila