Állami segítséget várnak a viharkárosultak
Sziréna

Állami segítséget várnak a viharkárosultak

Tucatnyi település vár állami segítségre, ahol május elején komoly károkat okozott a vihar. A Soltvadkert, Tázlár, Szank, Bodoglár és Kiskunmajsa térségében is átvonuló jégesővel és hatalmas széllel kísért vihar az épületek mellett a mezőgazdaságban és az erdőkben is komoly károkat okozott. Az érintett települések polgármesterei nemrégiben tanácskoztak és levelet fogalmaztak meg a szaktárca felé, állami segítséget kérve.


A Halasmédia felvételei Bodolglár közelében és Kiskunhalastól nem messze az olajosok útja mellett készültek, ahol rengeteg fát döntött ki tövestől, vagy tört ketté az orkánerejű szél. A polgármesterek a településükön felmért károkkal és az erről készült fotókkal érkeztek a tanácskozásra, hogy az összesítés után egy közös levélben forduljanak a minisztériumhoz. Mindezt annak érdekében teszik, hogy segítsenek a mezőgazdasági, az önkormányzati és a magánkárok enyhítésében. A fenti célok között igyekeznek a termelő eszközökben esett károkra is fedezetet találni.

kár01

Piaci alapú, de kifizethető árú biztosítással lehetne csökkenteni a jövőben a természeti események okozta károkat, mert jelenleg akár 30-40%-kal is növelheti a termelési költséget a biztosítás – áll a közleményben. A gazdák terméskiesésére a Falugazdászok bővebb felvilágosítása alapján van lehetőség, de a felépítményekre, gazdálkodáshoz használt berendezésekre mindez nem vonatkozik. Kiskunmajsa, Szank, Jászszentlászló, Csengele, Kiskőrös, Kistelek, Kecel, Ópusztaszer, Soltvadkert, Szank és Tázlár polgármestere mellett Gyuris Ferenc körzetvezető falugazdász is részt vett a megbeszélésen. Ismertette a mezőgazdasági károkkal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak a sok százmilliós kárt elszenvedőknek. Csak bizonyos esetekben van segítség, ami előre láthatólag nem fedezi a valós károkat.

kár03

Hegedűs László kiskunmajsai meggy és szilvatermelő gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel és elmondta, hogy üzleti alapú biztosítással rendelkezik ugyan, de az is csupán a terméskárra jelent fedezetet. A termelő eszközökre nem, holott azokban is jelentős kár esett, a kidőlt fákról nem is beszélve, amire szintén nem nyújthatnak be támogatási igényt. Az önkormányzati, infrastrukturális és magán vagyonban keletkezett károk esetén - amennyiben valamilyen ok miatt nincs biztosítása a tulajdonosnak - felvetődik a kérdés, hogy az ellehetetlenült helyzetben lévőkön ki tud majd segíteni és mikor? A sok helyen szinte megsemmisült fóliák, növények, üvegházak helyreállítására most kell sort keríteni, hogy a következő évi termést ne tegyék kockára.

Halasmédia/MTI
Fotó: Pozsgai Ákos (galéria)