Már nincsenek lángok
Sziréna

Már nincsenek lángok

Reggel fél hatkor megérkeztek a Magyar Honvédség helikopterei, hogy folytassák a vasárnap délelőtt óta tartó erdőtűz oltását Kiskunhalas határában. Több száz köbméternyi vizet zúdítottak a parázsló részekre. Babud Jenő ezredes tájékoztatása szerint a lángok 330-350 hektárt érintettek, az utómunkálatok még napokig eltarthatnak. Az esővel és a  megfeszített munkával jelentősen javult a helyzet, a lángok már nincsenek.

 
 
 
 
Mint arról vasárnapi, folyamatos híradásunkban beszámoltunk hatalmas erdőtűz pusztított Kiskunhalas mellett. A Gubodi és a Hatölés út környékén felcsapó lángok a hatalmas szélben, a röptüzek miatt gyorsan terjedtek. Tizennyolc tűzoltóegység érkezett a helyszínre, a három szektorra osztott területen megfeszített munka folyt. Rendőrök, civilek is segítettek, késő délután pedig helikopterről oltották a területet.
 
19:10 Kevesebb tűzoltó kell
Néhány tűzoltóegység már visszatérhetett állomáshelyére, kevesebb erőre van szükség a területen. A legfrissebb híreink szerint nincsenek már fellángolások, izzások, a helikopter is lassan hazarepülhet. Babud Jenő ezredestől tudjuk, hogy jelenleg huszonnyolc hivatásos tűzoltó van a helyszínen. Az utómunkálatok még napokig eltarthatnak,
 
16:10 Visszajön a helikopter
Babud Jenő ezredes, a tűzoltás vezetője a szakaszparancsnokokkal egyeztetve úgy döntött, hogy egy helikopter még néhány alkalommal megszórja a MOL-telep közelében lévő területet, ahol a nap folyamán több alkalommal felizzott egy tuskósor. Azt is megtudtuk, hogy az eső jókor jött, a közel egy napos megfeszített munka után csökkenteni lehet majd a területen lévő tűzoltóerők számát.
heik
 
13:20 Nem kellenek önkéntesek
Úgy tűnik, hogy nem lesz szükség az önkéntesekre. Az eddigi segítséget is megköszönte a katasztrófavédelem.
 
12:57 Folyamatos a váltás
Egymás után érkeznek vissza a bázisra az önkéntes csapatok. Közel százantevékenykedtek az elmúlt néhány órában és segítették a tűzoltók munkáját. Az ő váltásuk történik most meg. Közben megtudtuk, hogy eddig a hétfői nap folyamán a két helikopterről közel 200 köbméternyi vizet jutattak a veszélyeztetett területekre. Ha ezt tűzoltóautókkal kellett volna megtenni, akkor legalább félszáz járműre lett volna szükség. 
 
12:45 Önkéntesek, figyelem!
A legfrissebb információk szerint ha továbbra is ilyen lesz az eső intenzitása, akkor elképzelhető, hogy délután nem lesz szükség az önkéntesekre. Erről kettő óra körül születik majd döntés. Aki jelentkezne, az érdeklődjön a halasi tűzoltóságn és figyelje folyamatosan frissülő tudósításunkat.
 
12:10 Délután kellenek önkéntesek
A reggel óta dolgozó önkéntesek váltásáról hamarosan gondoskodni kell. Fél kettőkor várják az új jelentkezőket a halasi tűzoltóságon. Megérkezett a helyszínre Farkas Dániel és Szűcs Csaba alpolgármester.
 
12:05 Esik az eső
Továbbra is nagy erőkkel oltják az erdőtüzet Kiskunhalas határában. Néhány percel ezelőtt eleredt az eső, ez segítheti a munkát. A hivatásos, önkéntes tűzoltók mellett közel száz önkéntes van kint a majd 330 hektáros területen. Találkoztunk egy komplett ács brigáddal, a vállalkozónak ugyan lenne egyéb feladata, de szívesen jött segíteni.
 
 
10:40 Túl az ötven dobáson
Kora reggel óta két helikopter vesz részt az oltásban. Eddig 52 alkalommal repültek, összesen 120 köbméter vizet használtak fel. A bázison van Farkasinszki Lóránt megyei katasztrófavédelmi igazgató is.
 
10:10 Munkában az önkéntesek
Megérkeztek a Rekettye II-es iskolában kialakított bázisra az önkéntesek. Ezekben a percekben kapnak feladatot, minden dolgos kézre szükség van. A felszáz civil segítő között fiatalok, idősebbek vannak, de jó néhány hölgy is vállalta a nem mindennnapi feladatot. Vannak még területek, ahol lánggal égés, füstölés tapasztalható. A helikopter segíti a felderítést, több alkalommal onnan jelezték a rendkívüli eseményt.
 
 
9:20 Gyűlnek az önkéntesek
Három darab traktorra van szükség, ha valaki tud segíteni a tűzoltóknak, akkor jelentkezzen a Rekettye II-es iskolánál. A halasi katasztrófavédelmi kirendeltségen gyülekeznek az önkéntesek, a helikoptereket is megtankolták, fél tíztől ismét megszórják az izzó területeket.
 
8:30 Önkéntesek, figyelem!
A helyszíni információink szerint az önkénteseket a halasi tűzoltóságra várják, fél tízig van gyülekező. Közben folyamatosan repülnek a helikopterek, megtörtént a váltás. A megyei katasztrófavédelem iletékesei, valamint Babud Jenő ezredes ezekben a percekben taratank helyzetértékelést.
 
7:10 Helikopterről oltanak
Kora reggel ugyan a Sóstóból szállította a vizet a két helikopter, fél héttől a volt szeméttelep területéről, a domb melletti kis tóból tankoljk fel a Bamby-kat. A Bamby egy három köbméteres víztartály, amelyet erdőtüzek oltásánál használnak.
 
 
05:45 Marad a készültség
Hamarosan megtörténik a váltás, a vasárnap óta dolgozó tűzoltók helyére új egységek jönnek. Babud Jenő alezredes tájékoztatása szerint fél hatkor megérkeztek a honvédségi helikopterek, hogy folytassák a légi oltást. Mint megtudtuk a területen állandó a figyelem. Abban reménykednek, hogy hétfőn nem lesz erős szél, ez megkönnyítené a tűzoltók munkáját. A bázis a Rekettye II-es iskolában van, ide várják reggel az önkénteseket is 
Jáger Levente