Kitörtek a migránsok a halasi táborból
Sziréna

Kitörtek a migránsok a halasi táborból

Múlt péntek este mintegy nyolcvan migráns kitört a kiskunhalasi idegenrendészeti gyűjtőtáborból – értesült a Halasmédia, a hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból. Ma, kedden délelőtt azonban ismét a készenléti rendőrség helyi erőket kellett riasztani a Szegedi úti táborhoz, ahol információink szerint újabb lázadás volt. Úgy tudjuk, könnygázt kellett használniuk a rend helyreállítása érdekében.

 
 
Helyi információk szerint múlt pénteken este hat óra tájban ismét lázadás tört ki, a felfordulást kihasználva, mintegy nyolcvan migráns tört ki a táborból, ezért teljes zárlatot rendeltek el. A Készenléti Rendőrség erőit, a határrendészeket és a városi kapitányság rendőreit is riasztották a volt tüzér lakatanyához és környékére. Arról nincs információ, hogy megsérült-e valaki. Úgy tudni a megszökött táborlakók közül 26 főt elfogtak a rendőr, a többinek sikerült kereket oldaniuk.

Egyes információk szerint két lövés is eldördült a táborban, vagy annak közelében, információk szerint a migránsok között dolgozó egyenruhásoknál azonban biztonsági okokból nincs lőfegyver, így nem tudni, hogy milyen fegyverből származhattak a lövések, vagy, hogy egyáltalán lövéseket lehetett-e hallani. Úgy tudni, a táborban tartózkodó 2-300 migránsra alig több mint egy tucat civil biztonsági őr és egyenruhás rendőr vigyázz.

Augusztus 4-én, kedden délelőtt tíz óra körül ismét riasztották a készenléti rendőröket a Szegedi útra, ahol információk szerint ismét fellázadtak a migránsok. A táborból származó információk szerint egyre gyakrabban fordulnak elő kisebb-nagyobb lázadások, kitörési kísérletek. Egyre elégedetlenebbek a migránsok, szeretnének tovább utazni a nyugat-európai országok felé.

A Halasmédiához eljutott információk szerint gyakran bonyolítja a migránsok befogadó állomásokra történő utazását, hogy pontatlanok, felületesek a számukra kiállított magyar hatósági igazolások. Nem egyszer előfordul, hogy a nőket férfiként (képünkön), míg a ránézésre is 14-15 éves fiúkat 27-30 évesként veszik nyilvántartásba, vagy a 48 óráig érvényes ingyenes utazásra jogosító papírokat lejárt dátumokkal látják el, ami a későbbi igazoltatások során komoly bonyodalmakat okoznak.  

A Halasmédia információi szerint már két hete is kitörtek a migránsok a halasi táborból, azonban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság akkor és most sem tudta megerősíteni illetékesség hiányában ezeket az értesüléseinket. A Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalhoz irányítottak bennünket, egyelőre azonban onnan sem érkezett válasz a feltett kérdéseinkre.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos