Rend van a kiskunhalasi táborban
Sziréna

Rend van a kiskunhalasi táborban

A rendőrség szerint nem történt lázadás a migránsok között a kiskunhalasi ideiglenes idegenrendészeti előállító ponton, nem törtek ki a táborból. Az idegenrendészeti előállítóban és a településen a rendőrség fenntartja a közrendet és a közbiztonságot – közölte szerdán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Halasmédia információira reagálva. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ugyanakkor elismerte, hogy múlt pénteken valóban többen a regisztrációt megelőzően engedély nélkül elhagyták az intézményt. A Rendőrség által ismételten előállított személyek egy részét menekültügyi őrizetbe vette a menekültügyi hatóság.

 

A Halasmédia a volt tüzérlaktanyában működő idegenrendészeti táborból származó nem hivatalos információk alapján adta hírül, hogy múlt péntek este "kitörtek a migránsok a halasi táborból", valamint, hogy kedden délelőtt is hasonló „lázadás” történhetett, amikor információk szerint ugyancsak szirénázó rendőrautók érkeztek a táborhoz, mert állítólag konfliktus alakult ki a migránsok között.

A Halasmédia a tudósítás megjelenése előtt két nappal, augusztus 2-án, vasárnap, a cikkben szereplő pénteki állítólagos kitörésre vonatkozó információit elektronikus úton megosztotta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletével is, ahonnan arra vártunk választ, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak, valamint hivatalos információkat kértünk az állítólagos eseményekről.

Egy nappal később augusztus 3-án, hétfő délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysághoz 2015. augusztus 2-án elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk. Illetékességünk hiányában az üggyel kapcsolatos kérdéseivel kérem, forduljon a Bevándorlási –és Állampolgársági Hivatal munkatársaihoz.”.

A Halasmédia ezt követően, augusztus 3-án délelőtt, telefonon és e-mailen is eljuttatta kérdéseit a BÁH Sajtóosztályához, ahonnan két nap után, a tudósítás megjelenését követően érkezett válasz. A BÁH válaszlevelében megerősítette a Halasmédia azon információját, hogy valóban 2015. július 31-én, péntek este többen a regisztrációt megelőzően engedély nélkül elhagyták az intézményt, arra azonban nem tért ki a válasz, hogy pontosan hányan és milyen körülmények között távoztak. A Hivatalnak közlése szerint arról nincs információja, hogy bárki részéről is fegyver használatra került volna sor. A válaszlevél szerint a Rendőrség által ismételten előállított személyek egy részét menekültügyi őrizetbe vette a menekültügyi hatóság. A BÁH sajtóosztálya megerősítette, hogy megfelel a valóságnak az, hogy jelenleg a rendkívüli mértékű illegális határátlépő miatt a kiskunhalasi regisztrációs központban naponta, akár több száz is lehet a regisztrációra váró menedékkérők száma.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Halasmédia oldalán megjelent tudósítás után egy nappal, augusztus 5-én, szerdán, a korábbi tájékoztatásával ellentétben mégis csak kiadott egy közleményt a cikkben szereplő információkat cáfolva. A rendőrség közleménye szerint rend van a kiskunhalasi táborban, nem lázadtak az illegális bevándorlók. A megyei főkapitányság közleményében arról ír, hogy „A kiskunhalasi Gábor Áron laktanya területén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regisztrációs pontja mellett lévő, a rendőrség működtetésében létrehozott ideiglenes idegenrendészeti előállító ponton - a hivatkozott cikkben írtakkal ellentétben - az elmúlt napokban nem történt rendzavarás, az ott ideiglenesen elhelyezett illegális bevándorlók „nem törtek ki”, nem lázadtak, könnygáz és más kényszerítő eszköz alkalmazására sem került sor. Az idegenrendészeti előállítóban és a településen a rendőrség fenntartja a közrendet és a közbiztonságot – áll a rendőrség közleményében.

Pozsgai Ákos

A cikkben szereplő kép illusztráció