Munkahelyeket teremthet az új migránsközpont
Sziréna

Munkahelyeket teremthet az új migránsközpont

Háromszáz fegyveres biztonsági őrt keresnek az épülő kiskunhalasi új, őrzött menekültügyi befogadó központba. Fülöp Róbert polgármester azt reméli, hogy elsősorban a helyieknek ad majd munkát a beruházás, amely a Szegedi úti volt lakatanya területén valósul meg. A helyi munkaügyi kirendeltségen már lehet jelentkezni a meghirdetett állásokra.

 
A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányrendelet szerint a Kiskunhalasi Menekültügyi és Migrációs Központ a Szegedi út 73-75. szám alatti ingatlanon épül meg. A beruházás megvalósításával összefüggő hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

A kormányrendelet értelmében a beruházással kapcsolatban nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye. A koordinációs feladatok ellátásával a kormány a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjét bízza meg. A beruházás hivatalos közbeszerzési tanácsadója, lebonyolítója és építési műszaki ellenőre kizárólagos joggal a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

Kiskunhalason az elmúlt húsz évben a helyiek már hozzászokhattak a menekültek jelenlétéhez, hiszen előbb szerb-horvát, majd a koszovói válság idején tömegével érkeztek a délszláv térségből Magyarországra, a Mártírok útján és a Fazekas Mihály utcában pedig jelenleg is működik idegenrendészeti őrzött szállás.
 
– A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől kaptam olyan tájékoztatást, mely szerint 300 fő körüli fegyveres biztonsági őr felvételét tervezik a városban – nyilatkozta a Halasmédiának Fülöp Róbert polgármester, aki abban bízik, hogy a létszám nagy részét helyi munkaerővel töltik fel. A városvezetőtől kapott információk szerint a helyi munkaügyi kirendeltségen már meg is hirdették az állásokat, az érdeklődők jelentkezhetnek a munkalehetőség iránt.

A Halasmédia információi szerint további munkatársakat is keresnek majd a menekültügyi-és migrációs központba, szociális munkásokra, adminisztrátorokra, és vélhetően még több tolmácsra lesz szükség. Sajtóinformációk szerint a zárt befogadó állomáson azokat az illegális határátlépőket fogják elhelyezni, akik nem kapták meg a menekültstátuszt, ezért kitoloncolják őket.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos