A kerítés épül, szűkülnek a lehetőségek
Sziréna

A kerítés épül, szűkülnek a lehetőségek

Az elmúlt 48 órában közel 3,5 ezer illegális határsértőt fogtak el a rendőrök, a szerb-magyar határon Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Ugyanakkor nőtt azoknak a migránsoknak a száma is, akik a törvényes utat, például az ásotthalmi határátkelőhelyet választják arra, hogy belépjenek Magyarországra. Sokan pedig az épülő biztonsági kerítés tövében várják meg a rendőröket. Egyre több migráns érkezik a kiskunhalasi regisztrációs táborba is, csak tegnap több mint 500 menekültet regisztráltak a hatóságok munkatársai, a migránsok ezt követően indulhatnak el a számukra kijelölt befogadó állomásra.

 
Egy Nyugat-Afrikából származó nő Mórahalom és Ásotthalom közt a gyerekével a hátán akart átmászni a határzáron, de beleakadt a drótkerítésbe. A készenléti rendőrök szedték le, hogy se ő, se a gyermeke ne sérüljön meg. Rajta kívül a 40-50 fős csoportban nem volt több nő vagy gyermek, a férfiak Maliból és Srí Lankáról jöttek. A rendőrök a kerítés szerb oldaláról, de már magyar területről gyűjtötték össze őket. Lapinformációk szerint a rendészeti szervek a kerítés szerb oldalán is tervezik, hogy járőröznek majd, és onnan akarják a határátkelők felé terelni az illegális határátlépésre készülőket.
Egyelőre a migránsáradat Röszke melletti vasúti töltés, hiszen a fizikai akadály hiányában egyre többen itt jönnek át a határon a sínek mentén. Az egyik legnagyobb csoportot, egyszerre 174 embert is itt tartóztatták fel a rendőrök. A rendőrség továbbra is folyamatosan járőrözik a teljes szerb-magyar határszakaszon.
Közben egyre több migráns érkezik a halasi idegenrendészeti gyűjtőpontra is. Hivatalos adatok nincsenek, de kiszivárgott információk szerint a halasi gyűjtőtáborban csak szerdán közel 550 migráns regisztráltak és engedtek tovább a befogadóállomásokra. A vonatra váró, már beregisztrált migránsokat a MigSzol Halasi csoportjának önkéntesei segítik, ivóvízzel, keksszel, száraz étellel és gyümölccsel. Önkéntes tolmácsok segítenek a migránsoknak a regisztrációs ponton kapott hivatalos papírjaikban való eligazodásban és a megfelelő vonatra való felszállásban is. Az önkéntesek takarítják össze a migránsok után maradt szemetet a peronról, segítve a vasúti dolgozók munkáját.
A kiskunhalasi vasútállomáson és a Szegedi úti laktanyától az állomásig vezető utakon megerősített szolgálattal van jelen a rendőrség. A készenléti rendőrök és a városi rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan járőröznek és a vasúttársaság is megerősítette a biztonsági szolgálatát. Közben egyre többen ajánlanak fel palackozott vizet, élelmiszert, és ruhaneműt azoknak a menekülteknek, akiknek szükségük van rá. Sokan személyesen viszik ki adományaikat a vasútállomásra. Leginkább ivóvízre, kekszre, húsmentes száraz ételre, almára, pelenkára, törlőkendőre és sok esetben gyermek és felnőtt cipőre van szükség – tudtuk meg Fodor Máriától, a MigSzol Halas csoport egyik vezetőjétől.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos