Több ezer rendőrt vezényelnek le a szerb-magyar határhoz
Sziréna

Több ezer rendőrt vezényelnek le a szerb-magyar határhoz

A kormány azt kéri a Fidesz- és a KDNP-frakciótól, hogy minél hamarabb kezdeményezzék a parlament rendkívüli ülésének összehívását, mert szigorítani szeretnék a Büntető törvénykönyvet az illegális bevándorlók miatt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében. Lázár János szerint 3-4 év szabadságvesztéssel is büntethető lenne az illegális határátlépés, ha átmegy a szigorítás. Bejelentették azt is, hogy több ezer rendőrt vezényelnek le a szerb-magyar határra, illetve határvadász századokat hoznak létre. 

 
 
 

A kormány keddi ülésén meghallgatta a belügy- és a honvédelmi miniszter beszámolóját a 177 kilométeres szerb-magyar határzárról. A két miniszter elmondta, hogy augusztus 31-ig megépítik a határzár első részét, és gőzerővel folyik az második rész, a magas kerítés építése is.

korm-4

A miniszterelnök azt kérte Pintér Sándortól, hogy állítsanak fel a magyar rendőrségen belül határvadász századokat. A szerb-magyar határra több ezer rendőrt vezényelnek le, hogy a fizikai mellett személyi védelem is legyen ezen a szakaszon.

A harmadik elem a jogi védelem lesz: a kormány a Fidesz és a KDNP-frakcióhoz fordult, hogy kezdeményezzék a parlament rendkívüli ülését. Szeretnék módosítani ugyanis a Büntető törvénykönyvet, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen az illegális határátlépés, valamint azt is büntetnék, ha valaki megrongálja a műszaki határzárat. Ugyancsak szigorítanák az embercsempészethez kapcsolódó büntetőtételeket.

Lázár János azt mondta: akár 3-4 év börtön is járhatna az illegális határátlépésért, illetve a határzár megbontásáért.

A miniszter szerint az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket azért is kell szigorítani, mert a csempészek ma már nemcsak a határig hozzák el a migránsokat, hanem arra is felkészítik őket, hogyan éljenek vissza a menekültjogi státusszal.

korm-2

A kormány azt akarja elérni, hogy a csempészek módosítsák az útvonalukat, ne ide hozzák a migránsokat, mert az ország most „embercsempész-támadásnak van kitéve” – fogalmazott.

Azt szeretnék, ha a rendkívüli ülést olyan gyorsan összehívnák, ahogy ezt a házszabály lehetővé teszi, várhatóan már augusztus végére, szeptember elejére – tette hozzá Lázár János.

korm-3

Keddi ülésén a kormány meghallgatta Pintér Sándor viharkárokról szóló tájékoztatóját is. Azt kérték a belügyminisztertől, hogy folyamatosan álljon rendelkezésére a viharkárokat szenvedett önkormányzatoknak is – hangzott el a tájékoztatón.

Halasmédia Online/HVG
Fotó: Pozsgai Ákos