(►) Rendőrségi akció a buszon
Sziréna

(►) Rendőrségi akció a buszon

Látni és látszani, ez annak az országos kezdeményezésnek a neve, melyhez a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság idén is csatlakozott. Ennek részeként a gyalogosoknak, kerékpárosoknak láthatósági mellényt és világítást osztanak a balesetek elkerülése érdekében. Legutóbb egy távolsági buszon tartottak figyelemfelkeltő előadást a halasi kapitányság munkatársai.

A járat indulását követő percekben Hegedűs Richárd zászlós röviden vázolta az utasoknak, milyen veszélyeket is rejt magában, ha egy gyalogos vagy kerékpáros nem visel láthatósági mellényt. Minderre azért volt szükség, mert a tapasztalatok szerint a közúti balesetek egy része azért következik be, mert az elgázolt személy nem megfelelően látható a sötétben.

Az utasok egyetértenek abban, hogy sok a felelőtlen ember, a balesetek egy része pedig elkerülhető lenne, ha mindenki használna megfelelő világítást és láthatósági mellényt. Azok, akik leszálltak a buszról egy-egy láthatósági mellényt kaptak a rend őrétől.

rendőréjszaka

Szintén mellényt osztott a rendőrség a Halas és Jánoshalma között lévő egyik vendéglátóhely közelében is. Az egyenruhások szerint a helyzet hónapról hónapra jobb, hiszen egyre többen használják az előírt láthatósági eszközöket. A helyszínen megkérdezett kerékpárosok azt mondták, mindig odafigyelnek arra, hogy megfelelően ki legyenek világítva biciklijükkel, hiszen véleményük szerint az autósok felelőtlenül közlekednek.

A közelben lévő vendéglátóhely üzletvezetője szeretné segíteni a rendőrök munkáját, éppen ezért minden gyalog vagy kerékpárral érkező vendégének láthatósági mellényt és világítást ad ajándékba hazafelé indulás előtt. A tervek szerint a rendőrségi figyelemfelhívó akció térségünkben tovább zajlik, így az elkövetkező hetekben többször is lehet majd hasonló megmozdulásra számítani.

Szöveg-fotó: Szőri Attila