Tizenhat év a gyilkosnak
Sziréna

Tizenhat év a gyilkosnak

Azért kellett meghalnia a Romániából érkezett 44 éves vendégmunkás férfinek, mert a vádlott szerint ötezer forintot lopott tőle. Korábban is foglalkoztunk a román férfi rendkívüli halálával, aki egy évvel ezelőtt tűnt el jánoshalmi lakhelyéről, és akinek két héttel később,  Erdőszél mellett, egy tanyán, kútba rejtve találták meg a holttestét. A helyszíni szemle során rövid idő alatt kiderült, hogy a férfi bűncselekmény áldozata lett, ezért nagy erőkkel kezdte el keresni a gyilkosság elkövetőjét a rendőrség. A nyomozók fél nap alatt eljutottak a 37 éves jánoshalmi N. Tamáshoz és a 22 éves F. Krisztiánhoz.

 
 
A két férfi együtt dolgozott az áldozattal a gyilkosság napján egy közeli tanyán, amikor a munka után N. Tamás rátámadt a sértettre és agyonverte. A bántalmazást követően az elkövetőnek F. Krisztián segített a holttest eltüntetésében. A magatehetetlen férfit előbb egy útszéli bokorban hagyták, majd másnap visszamentek és egy közeli tanya udvarán lévő kútba dobták. A román férfinek állítólag azért kellett meghalnia, mert későbbi gyilkosától, N. Tamástól kettő alkalommal is ellopott ötezer forintot. A sértettet a vádirat megfogalmazása szerint fékezhetetlen dühtől vezérelve ütötte, rugdosta és taposta, majd fejbe rúgta. Áldozata a bántalmazás következtében életét vesztette, halálának oka traumás sokk és fulladás volt.

Később rendőrség lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt is eljárást indított a két férfi ellen, akik tartva attól, hogy az eltűnt férfi keresésekor a rendőrség hozzájuk is eljut, eltüntették az idősebb férfi házában addig tartott 1661 darab lőszert és fegyvereket, Zsana közelében egy erdőben ásták el őket. N. Tamást bűnösnek mondta ki a Kecskeméti Törvényszék emberölés bűntettében, első fokon 16 év börtönbüntetésre ítélte, F. Krisztián segítségnyújtás elmulasztása és bűnpártolás miatt kapott 3 és fél év börtönt. A törvényszék a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés ügyében is elmarasztalta mindkét vádlottat. Az ítélet nem jogerős.
Pozsgai Ákos