(►) Megint elszabadultak az indulatok
Sziréna

(►) Megint elszabadultak az indulatok

Megint összegyűltek és kiabálnak, füttyögnek a migránsok a Kiskunhalasi Őrzött befogadó Központban. Újra 200-250 külföldi gyűlt össze és jelszavakat skandálnak. A készenléti rendőrség és a fegyveres biztonsági őrök biztosítják a terepet. Eddig nem történt semmilyen incidens, a bent lévők aa kamerák láttán élénkülnek meg. Ahogy teltek az órák, úgy csökkent a számuk a kerítés mellett.

 
 
 
17:25 Welcome Media! 
Nem sok minden változott az elmúlt órákban a Kiskunhalasi Őrzött Befogadó Központban. A tiltakozók száma jelentősen lecsökkent, a transzparenseké viszont megnőtt. Egyik ilyen új üzenet a Welcome Media, amellyel a sajtó megjelent képviselőit üdvözölték a migránsok. Bővült a skandálandó jelszavak köre is, többször felhangzott a Kiskunhalas, Guantanamo kiáltás is, utalva ezzel a hírhedt amerikai fogolytáborra. Továbbra is az figyelhető meg, hogy a külföldiek egészen addig csendesen ülnek a székeiken, illetve állnak a kerítést támasztva, amíg meg nem jelenik egy operatőr vagy éppen egy fotós. Akkor elkezdik a skandálást és a füttyögést. Délután ellátogatott a táborba a nemzetközileg ismert testőr, a magyar szamurájként is emlegetett dr. Polyák József, aki kíváncsi volt a kialakult helyzetre. 
12:05 Van, aki ebédelni ment
Hasonló a helyzet a Kiskunhalasi Őrzött Befogadó Központban, mint tegnap. Becslések szerint 250-300 migráns gyűlt össze a kerítés mögött. A helyszínen azt láttuk, hogy transzparenseket tettek ki, és alkalmanként a zárt terület hátsó részébe húzódnak. A lepedőkön lévő feliratokon többek között az szerepel, hogy a magyarok a médián keresztül üzletet csinálnak az ő életükből,  jövőjükből. Dél előtt nem sokkal egy nagyobb csoport elindult ebédelni, néhányan viszont maradtak a korábbi helyükön. A bejáratnál keresztben áll egy csapatszállító mikrobusz, benne készenléti rendőrök ülnek. Egy másik egység és a fegyveres biztonsági őrök egy csoportja távolabb álldogál. Ha az operatőrök, fotósok dolgozni kezdenek, akkor a külföldiek is belekezdenek a skandálásba és a füttyögésbe.  Azt is látni lehetett, hogy néhány külföldi zsákokba gyűjtötte az eldobált műanyag flakonok,  papírok, zacskók, szemét egy részét.  
11:00 Kiabálás, fütyülés
Az emberek hangosan fütyülnek, és keresztbe tett csuklóval a „freedom” szót skandálják,  a beszámolók szerint ismét egyre több a rohamrendőr, folyamatosan újabb egységek érkeznek, és a befogadótábornál már a kutyákat is bevetették- jelentette az m1 helyszíni tudósítója. Helyszíni galériánk itt érhető el. 
 
 
Előzmények
Jelenleg közel félezren vannak a Kiskunhalasi Őrzött Befogadó Központban, közülük háromszázan vettek részt a demonstrációban. Három szószólójuk volt, azt követelték, hogy nyitott táborokba szállítsák őket és ügyüket gyorsabban intézzék. A balhé fél 12 körül robbant ki, a fegyveres biztonsági őrség azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, a következő órákban pedig több száz rendőr érkezett a helyszínre. Személyi sérülés ebben az időszakban nem történt, viszont előző este egy 18 éves afgán füléből harapott ki egy darabot a 22 éves honfitársa. A migránsok jellemzően akkor hangoskodtak és kiabáltak, jelszavakat skandáltak, amikor televíziós stáb forgatott a kapunál. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt közölte, hogy a rendőrség ura a helyzetnek és tárgyalások kezdődtek a felek között. Az m1 több alkalommal is a Szegedi útról jelentkezett be, estére helyreállt a rend. 
Nyugalom
Este arról tájékoztatott a megyei főkapitányság, hogy a nyugalmat a rendőrség és a migránsok szószolói közötti tárgyalás teremtette meg, az őrizetesek közül az ebéd elfogyasztását megtagadó kisebb csoport a vacsorát is szétszórta az ebédlőben. Rendőri intézkedés, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. A rendőrség továbbra is jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, hogy megakadályozza az őrzött befogadó központ illetéktelen elhagyását, valamint fenntartsa a városban a közrendet, a közbiztonságot. Kiskunhalason nyugalom van. Nézze meg a tegnap készült fényképeket!
Görögországba ne
A Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje kedden este járt a kiskunhalasi táborban az ügyfeleinél, ő ekkor értesült arról, hogy legalább háromszázan aláírtak egy kérelmet, amelyben azt kérik, hogy ne vigyék őket vissza Görögországba. Kovács Tímea szerint már ekkor is érezhető volt a feszültség, de valószínűsíthetően a Gábor Áron laktanyában működő bázis  munkatársai mindent megpróbáltak elkövetni, hogy megnyugtassák az őrizetben levőket- írta a hvg.hu.
Óriási érdeklődés
Elsőként honlapunk számolt be arról, hogy jelentős számú rendőr érkezett a Szegedi útra. Kollégáink a helyszínről folyamatosan tájékoztatták szerkesztőségünket. A honlapunk akkora terhelést kapott a felfokozott érdeklődés kapcsán, amely még országos portáloknál sem megszokott. A halasmedia.hu oldal megállt, viszont a Facebook felületünkön és az esti Híradónkban beszámoltunk minden részletről. Többek között a  hvg.hu, az index, a Blikk is szerkesztőségünk híradásaiból informálódott, a helyszínen készült felvételeinket pedig több televíziós csatorna is használta. A honlapunk ma kora délelőtt állt helyre.
Halasmédia Online