(►) Vihar után...
Sziréna

(►) Vihar után...

Folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követjük a ma reggeli brutális vihar eseményeit, következményeit. Kidőlt fák, letört ágak, leszakadt vezetékek maradtak a kora reggeli vihar után Kiskunhalason. A heves széllel érkező égszakadás percek alatt csapott le a városra, a reggeli napsütést gyorsan feledtették a fellegek.

 
16:03 KIS TÜRELMET KÉR A DÉMÁSZ
 
Folyamatosan dolgoznak az EDF DÉMÁSZ szerelői a csütörtök hajnali órákban érkezett vihar miatt kialakult üzemzavar elhárításán. Az erős szél vezetékszakadást, oszloptörést okozott és megrongálta a közép- és nagyfeszültségű hálózatot is, emiatt Bács-Kiskun megyében Baja, Kecskemét térségében a hajnali órák óta sok ügyfélnél szünetel az áramszolgáltatás. Nehezíti a munkát, hogy a vihar miatt többszörös hibák alakultak ki, amelyeknek nehéz a behatárolása. Az EDF DÉMÁSZ Békéscsabáról és Szegedről küldött szerelőcsapatokat és eszközöket hogy segítsék a Bács-Kiskun megyében dolgozó munkatársaikat és külső szerelő partnereink is bekapcsolódtak a mielőbbi helyreállításba. A társaság több mint 200 szerelővel és 110 gépjárművel, 30 gallyazó partnerével dolgozik a hálózati károk javításán. A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal fogadja a hívásokat. Az összehangolt munka eredményeképpen a kora délutáni órákra több mint 40 ezer ügyfélt visszakapcsoltak az áramszolgáltatásba. Felhívják az ügyelek figyelmét, hogy a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes! Amennyiben ilyet tapasztalnak, haladéktalanul jelentsék be az EDF DÉMÁSZ ügyfélszolgálatán (06-62-565-600).
vezetek
Sok helyen szakadtak le elektromos vezetékek
 
14:09 ÚJRA VAN VÍZ
 
Tartalék aggregátorról és a Démász által biztosított berendezésről működnek a halasi vízműnél a gépek. A szolgáltatótól kapott tájékoztatás szerint, áramszünet miatt nem volt a város jelentős részén ivóvíz. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. szakemberei ezekben a percekben a generátorok beüzemelésével egyre nagyobb városrészekben állítják vissza a zavartalan ivóvízellátást.
agregator
Dolgoznak a szakemberek, rövidesen mindenhol újra lesz ivóvíz
 
13:40 BRUTÁLIS ERŐ
 
Egy újabb meghökkentő felvétel, melyet Lukács Viktor kollégánk készített ma reggel. Még most is, órákkal a vihar után, városszerte mindenki a hatalmas szélről, esőről beszél. Többen mondták, hogy még életükben nem látták, hogy ilyen erővel tombolt volna a természet.
 
13:23 VEZETÉKSZAKADÁSOK
 

A rég nem látott mértékű viharnak a térségben sikerült két megyét is lebénítania. Nem csak Bács megyében, Csongrádban is kisebb-nagyobb áramkimaradások keletkeztek az EDF-DÉMÁSZ szolgáltatási területén. Az áramszolgáltató közleménye szerint több helyen történt vezetékszakadás vagy oszloptörés. A szolgáltató kora reggel óta megerősített szerelőcsapatokkal végezi a hibák feltárását. Jelzésük szerint a tömeges hibák miatt hosszabb időt vesznek igénybe a helyreállítások. Az áramszolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a még esetlegesen leszakadt vezetékek megközelítése életveszélyes! Így várják meg amíg a szolgáltató szakemberei intézkednek. Teljes útzár van a Nagy Mór (volt Paprika Antal) utcában. Egy fa dőlt egy villanyoszlopra, az pedig egy házra, magával rántva a villamosvezetéket. A környéken ez miatt áram sincs.fadol 43

Aki teheti, kerülje el a Nagy Mór utcát!

 
12:19 VONATPÓTLÓ BUSZOK JÁRNAK
 

A kidőlt fák a vasúti közlekedést is akadályozzák. A MÁVINFORM tájékoztatása szerint Soltvadkert és Pirtó között egyelőre lehetetlenné vált a vonatközlekedés, mert kidőlt fák vannak a síneken. Emiatt a Budapest-Kelebia vonalon késések alakultak ki. Az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják Soltvadkert–Kiskunhalas között. Ezen kívül a Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas vonalon sem járnak a vonatok, szintén fakidőlés miatt. A vasúttársaság a katasztrófavédelemmel dolgozik a károk mielőbbi elhárításán.

fadol 13

Leszakadt vezetékek, kidőlt fák a kistérség egész területén
 
11:26 DOLGOZNAK A SZAKEMBEREK
 
Nincs megállás, a szolgáltatók szakemberei folyamatosan járják a várost, és azon vannak, hogy mielőbb helyreálljon a jól megszokott rend Kiskunhalason. Úgy tudjuk, a város nagy részén már ismét folyik az ivóvíz a csapokból, sok helyen azonban még mindig nincs áram. A Városgazda Zrt. munkatársai ezekben a percekben is a leszakadt ágak begyűjtését végzik.
fadol 23
A hirtelen jött esőt sok helyen a csatorna sem bírta elnyelni
 
10:17 SOK A PROBLÉMA
 
Folyamatosan érkeznek a hívások, károkkal kapcsolatos bejelentések a tűzoltókhoz és a különböző szolgáltatókhoz. Olvasóink közül többen is jelezték, hogy már órák óta nem tudják elérni telefonon például az áramszolgáltatót. Érdemes folyamatosan próbálkozni, hiszen valószínűleg a vihar utáni túlterheltség miatt kissé lassabban halad az ügyintézés.
fadol 38
Dudás Rolandéknál is nagy szükség lenne a segítségre
 
9:37 NINCS VÍZ
 
Több olvasónk is arról panaszkodik, hogy nincs víz a város területén. Szerkesztőségünk az imént beszélt a Kiskunvíz illetékesével, aki kérdésünkre elmondta, a vihar áramkimaradást okozott a telephelyükön, amit most a Démász szakembereivel közösen próbálnak elhárítani. Amíg ez nem történik meg, kis türelmet kérnek a lakosságtól.
fadol 35
 
9:31 PUSZTÍTÁS FEHÉRTÓN
 
Megérkeztek az első olvasói fotók Kunfehértóról. Mivel ma kezdődik a sörfesztivál a település apraja-nagyja azon dolgozik, hogy a rendezvény zökkenőmentesen elindulhasson a délutáni órákban.
fadol 34
Több évtizedes fák dőltek ki a tóparton
 
AMI REGGEL TÖRTÉNT:
 
Az eget teljesen elsötétítő vihar városszerte áramkimaradásokat okozott, a hiba elhárítását rövid idő alatt megkezdték az áramszolgáltató cég szakemberei.
fadol 20
Tapodi Ágnes ezt látta a kórházból
 
A könyvtár mögötti Arany János utcában gyökerestől döntött ki az orkán erejű szél egy akácfát, ami szintén az úttestre dőlt. A fa törzsét az ott lakók darabolták fel és a darabjait lehúzták az úttestről. 
fadol 07
Összefogtak a lakók a bajban

A felüljáró közelében vezetékeket szaggattak le a letört faágak. A Dékáni Árpád utcán egy termetes gesztenyefát tört derékba a viharos szél, a fa törzse jelenleg is az úttesten keresztbe dőlve akadályozza a forgalmat.
fadol 15
Leszakadt vezeték miatt állították meg a forgalmat a felüljárónál
 
Közben olvasóink arról számoltak be, hogy a város egyes részein még ezekben a percekben sincs áram, volt, aki a telefonszolgáltatás hiányára panaszkodott szerkesztőségünknek.
fadol 01
Szerencsére nem érte el a lakóépületet ez a kidőlt fa
 
Kisebb-nagyobb faágak borítják az úttesteket, járdákat. A Városgazda Zrt. munkatársai folyamatosan járják a várost, de nagy segítséget jelent, ha mindenki megpróbálja a saját háza előtti területet rendbe tenni.
fadol 18
Közlekedjenek óvatosan a gyalogosok, kerékpárosok!

A károk elhárítása jelenleg is folyamatban van. Ha Ön is készített videót vagy fotót a ma reggeli viharrók, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre!
 
Szöveg: Bakos László, Pozsgai Ákos, Szőri Attila
Fotó: Anda Péter, Ábrahám László, Bakos László, Benke Nikoletta, Csordás Barbi, Dene Márk, Dudás Márk Roland, Karip Zsuzsanna, Kollár Tibor, Lukács Viktor, Marton Gábor, Pozsgai Ákos, Pősz Attila, Szabó Roland, Szabó Tamás, Tapodi Ágnes, Tarjányi Krisztián, Tóth István, Vizkeleti Szabolcs, Zsebő Károly (folyamatosan bővülő galéria)