„Most már egymillióért se mennék bele
Sziréna

„Most már egymillióért se mennék bele"

Hétfőn kezdődött el, és egészen csütörtökig tart, majd jövőhéten folytatódik a kiskunhalasi járásbíróságon azoknak a szerb és magyar férfiaknak és nőknek a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy érdekházasságban vettek részt szervezőként vagy házasulandó félként. A vád szerint a halasi és környékbeli hajadon nők különböző összegekért cserébe vállalták, hogy Szerbiába mennek, majd ott házasságot kötnek számukra idegen férfiakkal, azért, hogy azok utána letelepedési engedélyt kaphassanak nyugati országokban.

 
Mint a Kiksunhalasi Járásbíróságon elhangzott, az ügyre évekkel ezelőtt a szerb hatóságok figyeltek fel, az lett gyanús számukra, hogy feltűnően sok Szerbiában élő muzulmán férfi köt házasságot magyar lányokkal, nőkkel. Az ügyben érintett magyar nők közül ma többen is megjelentek a tárgyaláson. Közülök az egyik asszony a Halasmédia stábjának  részletesen beszámolt a történtekről.
alhazassag02
- Nagyon rossz anyagi körülmények között élünk, ezért gondolkodás nélkül belementünk abba, hogy 100-150 ezer forintért kivigyenek minket Szerbiába, aztán aláírtuk a szükséges papírokat. Többünknek volt itthon „igazi" párja, de nem voltunk házasok, így nem volt akadálya, hogy kint megházasodhassunk. Én azt a férfit azóta sem láttam, de ne is kerüljön már soha többé a szemem elé. Ha most újra csinálhatnék mindent, nem 100.000-ért, de még egymillióért sem vállalnám - panaszkodott az egyik érintett nő.
alhazassag03
A vádlottak padjára ültek azok a „kerítők" is, akiket azzal vádolnak, hogy leszervezték az álházasságokat, a halasi és környékbeli nőket pedig Szerbiába szállították az ügy lebonyolítása érdekében.
alhazassa04
Külön érdekesség, hogy a ma jelenlévő érintettek feljelentést kívánnak tenni az egyik országos televíziócsatorna ellen, mivel bár a tegnapi tárgyalási napon a vádlottak nem járultak hozzá, hogy arcukat mutassák a TV-ben, az érintett hírműsorban több alkalommal is arccal szerepeltek a vágóképeken.
alhazassagok05
Hogy milyen részleteket árultak el a vádlottak a Halasmédiának az üggyel kapcsolatban, kiderül a 19:00-kor kezdődő Híradóban.
SZöveg-fotó: Szőri Attila (galéria)