Állatvédelemről, felelős állattartásról a halasi iskolákban
Archívum

Állatvédelemről, felelős állattartásról a halasi iskolákban

A felelős állattartásról szóló ismeretterjesztő előadás-sorozatot indított a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület és a Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat (Halasi Állatvédőrség) a helyi óvodákban és iskolákban. A kezdeményezést örömmel fogadták mindenütt, a gyerekek érdeklődése a vetítéssel egybekötött előadások iránt felülmúlták az állatvédők várakozásait, ezért úgy döntöttek, hogy minél több oktatási intézményt felkeresnek ismeretterjesztő programjukkal.

A Vári Szabó István Szakiskolában, a Bibó István Gimnáziumban és a Fazekas Gábor Utcai Általános Iskolában jártak legutóbb a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület önkéntesei. – Az iskolák támogatják az állatvédők munkáját és lehetőséget biztosítanak a számunkra, hogy rendszeresen megjelenhessünk. A diákok kimagasló érdeklődést mutatnak az állatvédelmi foglalkozások iránt, több oktatási intézményben természetvédő-és állatbarát klubok működnek – mondta el érdeklődésünkre Rémán János a KÁE előadója. Az egyesület hosszabb távú együttműködésre számít az oktatási intézményekkel.

A foglalkozások keretében a diákok megismerhetik a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület feladatait, tevékenységeit. Megtudhatják, hogyan lehet önkéntesként segíteni az állatvédők munkáját a Halasi Állatsegítő Alapítvány és a német BMT állatvédő szervezet által működtetett Halasi Állatotthonban. Hasznos információkat hallhatnak az állatok gondozásáról, a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében az ivartalanítás fontosságáról, a házi kedvencek betegségeiről, a védőoltásokról, az állattartás szabályairól.

Hasonlóan pozitív tapasztalatokról számoltak be a halasi állatvédőrök is. – Önkénteseink játszva a tanulás jegyében a felelős állattartás és az állatvédelem alapvető kérdéseivel ismertetik meg a nagycsoportos óvodásokat – nyilatkozta Bíró Brigitta, a Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat oktatási képzési referense. Az interaktív előadás-sorozatok során az állatokról való gondoskodást, az állatok szeretetét és az emberek és állatok kapcsolatának kölcsönösségét mutatják be a kicsiknek. Az állatvédőrök szerint az állatok védelmének fontosságát már kora gyermekkorban meg kell ismerni. Az előadásokra Pedro, a félszemű beagle is elkíséri az állatvédőröket, a gyermekek követlen kapcsolatba kerülhetnek vele, megsimogathatják, megetethetik őt, és néhány engedelmességi bemutatót is szívesen tartanak vele, közben a kicsik elmesélik, hogy kinek milyen kisállatkája van otthon. – Fontos, hogy a gyerekek teljes körűen átlássák, hogy mekkora felelősség is egy kedvenc tartása; valamint hogy mennyi mindennel jár egy állat felnevelése, megfelelő tartása, oktatása – hangsúlyozta a szakember.

Az állatvédők azt remélik, hogy a jövőben rendszeressé válnak az általuk tartott különleges tanórák a város oktatási intézményeiben, ahol az állatok viselkedésének alapismereteitől kezdve a velük való kapcsolatteremtésig és a róluk való gondoskodásig számos fontos témáról esik szó.

Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=256|limitstart=0|limitcount=0}