Halasi diákok is összefogtak a magas vérnyomás ellen
Archívum

Halasi diákok is összefogtak a magas vérnyomás ellen

Sikeresen zárta a Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program során idén ősszel indított elsősorban fiatal korosztályhoz szóló kampányát. A kezdeményezés célja az volt, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magasvérnyomás megelőzésére. Az iskolák részére kiírt „Hypertonia Éve 2011” pályázaton Bács-Kiskun megyéből a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium vett részt a megmérettetésen, az iskola több mint ezer vérnyomásmérés elvégzésével járult hozzá a diákok és családtagjaik, rokonaik egészségének megőrzéséhez.

A Magyar Hypertonia Társaság „Hypertonia Éve 2011” címmel iskolai pályázatot hirdetett az ország összes általános- és középiskolája részére, hogy kiderüljön, melyik intézmény diákjai tudják a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magasvérnyomás-betegség megelőzésére. A feladat az volt, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket rögzítve és beküldve vegyenek részt a pályázaton.

Minden megmért vérnyomás 1 pontot ért. További külön pontot ért, ha az illető, akinél magas vérnyomást észleltek, el is ment orvoshoz és a vérnyomásív megfelelő rubrikájában az orvos pecsétje is szerepelt. A pályázaton 42 iskola indult, akik összesen több mint 20 000 ember vérnyomásértékét mérték meg, és több mint 1400 főt – akinél magas vérnyomás értéket mértek – irányítottak orvoshoz!

Hazánkban továbbra is növekszik a magasvérnyomás előfordulása – meghaladva a 2 milliót – és a betegség következményeként kialakuló súlyos szervi betegségek száma is folyamatosan emelkedik. A Magyar Hypertonia Regiszter 2002 és 2005 közötti időszakban végzett mérései alapján a nem kezelt magasvérnyomás-betegek száma megközelíti a 60 százalékot hazánkban.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a felmérések azt is mutatják, hogy a hazai betegek több mint 40%-a ma már hatékony gyógyszeres ellátásban részesül, ami európai szinten is kiváló eredmény.

Pozsgai Ákos