A magyar kultúra napja
Archívum

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A költemény előtt rendezvényekkel tisztelegtek országszerte. Kiskunhalason, a Közösségek Házában szavalat, kiállítás és színházi előadás szerepelt a programok között.

Kiskunhalason, a művelődési központban 16 órakor kezdődtek a magyar kultúra napi programok. A Bodor Miklós grafikusművész életművéből rendezett kiállítást Gyovai István polgármester nyitotta meg a Forrás-teremben. Hangsúlyozta, egyéni látásmódot tükröznek alkotásai, melyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Fantasztikus, hogy Kiskunhalas életművével gazdagodott.

A Himnuszt Horváth László színművész szavalta el. A tárlat megnyitóján közreműködtek: Harangozó Nikoletta és a Bibó István Gimnázium diákjai.
A program a színházteremben folytatódott. Ünnepi köszöntőt mondott Édes Árpás református elnök-lelkész. Rámutatott: a Himnusz műfajánál fogva imádság. Sóhaj nemzeti sorsunk jobbra fordulásáért. A kultúra legfontosabb feladataként a megőrzést és az ápolást nevezte meg.

A rendezvényen két kórusművet adott elő a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar Faddi Istvánné vezetésével. Tallér Edina Egy perccel tovább… című drámáját Gerner Csaba rendezésében tekinthette meg a közönség. A lányt Kondákor Zsófia, a fiút Jászberényi Gábor alakította ebben a lélektani kérdésekre választ kereső darabban. Ami elhangzott, az játék volt a szerelemmel egy felvonásban. Az előadást követően Halász Balázs alpolgármester mondott pohárköszöntőt a magyar kultúra napja alkalmából. Az est végén baráti beszélgetésre hívták a szervezők az ünneplő közönséget.

Képek és szöveg: Pál László
{phocagallery view=category|categoryid=322|limitstart=0|limitcount=0}