Archívum

"Sánta" üzemben tisztítják a szennyvizet

Bontják az oxidációs árkokat, a város határában lévő szennyvízkezelő telepen. Halas jelenlegi legnagyobb, európai uniós segítséggel megvalósuló beruházásának keretében már nem csak a csatornahálózat kiépítésén dolgoznak a kivitelezők, hanem a szennyvíztisztító telepen is megkezdődött a munka.

A telep nyolc oxidációs árkából négyet bontanak el, hogy a helyükre kerülhessen majd az új technológia. A város szennyvizét a munkálatok ideje alatt ugyanúgy fogadják és kezelik, mint eddig. Amíg tart a fejlesztés úgynevezett „sánta” üzemmódban dolgozik a telep, vagyis a megmaradó árkok látják el a feladatot. A munkálatokra 18 hónap áll rendelkezésre. A kivitelezés befejezése 2012. december végére, a próbaüzem befejezése 2013. tavaszára várható.

A kivitelezésben három halasi alvállalkozó, a Merkbau, a Modinvest és a Vízépszolg Kft. is jelentős feladatokat kapott. A kiskunhalasi szennyvíztisztító telep még az 1970-es évek elején létesült, az akkori állapotokra méretezve. A kezelő mára túlterhelt lett és a hatásfoka is elmarad a várttól, ezért vált időszerűvé és szükségessé egy korszerű teleprész kialakítása.

A Kiskunhalas város szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0057 elnevezésű projekt a csatornahálózat második ütemének kiépítését –melynek segítségével több, mint 2000 új házi bekötés jöhet létre- és a szennyvízkezelő telep korszerűsítését tartalmazza.

A beruházás 4,5 milliárd forint + áfa összegű. A saját erő és a lakossági hozzájárulások mellett az Európai Unió révén és a Kohéziós Alap társfinanszírozásában 3.413 millió forint támogatás kedvezményezettje Kiskunhalas Város Önkormányzata. A program az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Nagy-Apáti Ivett

{phocagallery view=category|categoryid=462|limitstart=0|limitcount=0}