Kamerás jármű ellenőrzi a csatornákat
Archívum

Kamerás jármű ellenőrzi a csatornákat

A már elkészült szennyvízcsatorna szakaszokat gondosan le kell ellenőrizni. Egy kamerával ellátott kis szerkezetet engednek le a mélybe és az járja végig a frissen lefektetett hálózatot. Míg a jármű lent a föld alatt a csövekben manőverezik, addig fent a szakemberek monitoron vizsgálják az általa küldött képeket az esetleges hibákat keresve.

Víztartási próbát is végeznek, vagyis vizet engednek a rendszerbe, így ellenőrzik, hogy nincs-e valahol szivárgás. Az ellenőrzésekhez tartozik a tömörség vizsgálat is amit modern technológiával végeznek. Azt nézik ezzel, hogy a csövek körül és fölött az előírtaknak megfelelő állapotú-e a visszatemetett föld.

A csatornázási munkákat még tavasszal a Jókai utcában és környékén kezdték meg. Így itt is fejeződnek be elsőként a feladatok és itt kezdődtek meg elsőként az ellenőrzések. Ezeket a folyamatokat mindenhol még az út helyreállítás előtt elvégzik, hogy egy esetleges hiba esetén később már ne kelljen megbolygatni a burkolatokat.

A Kiskunhalas város szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése elnevezésű projekt a csatornahálózat második ütemének kiépítését és a szennyvíztisztító telep korszerűsítését tartalmazza. A beruházás 4,5 milliárd forint + áfa összegű. A saját erő és a lakossági hozzájárulások mellett az Európai Unió révén és a Kohéziós Alap társfinanszírozásában 3.4 milliárd forint támogatás kedvezményezettje Kiskunhalas Város Önkormányzata. A program az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Nagy-Apáti Ivett