Halasi kisfiúért szurkolhatunk a Nagy Mese pályázaton
Archívum

Halasi kisfiúért szurkolhatunk a Nagy Mese pályázaton

Közel 2000 mese közül a kiskunhalasi Ritter Rafael pályamunkája is bejutott a legjobb 77 mese közé a Nagy Mese pályázaton. A kiskunhalasi Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola 3 osztályos tanulójára a www.nagymese.hu oldalon lehet szavazni.

Az előzetes várakozásokat messze meghaladó számú, közel 2000 mese érkezett be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztősége által meghirdetett, a Nagy Mese című pályázatra.

A mesepályázatot szeptember 8-án, a közmédia napján hirdették meg. A saját fantáziából született meséket október 31-ig küldhették be a 6 és 17 év közötti gyerekek és fiatalok. A beérkezett alkotásokat egy neves előadóművészekből és szakemberekből álló zsűri válogatja be a Kossuth Rádió által elindított Nagy Mese elnevezésű programba.

A beérkezett közel 2000 pályamű közül 77 darab arra érdemes mese került fel a www.nagymese.hu honlapra. Az ott bemutatott pályaművek közül a közönség döntése alapján kerülnek ki azok az alkotások, amelyek a december 15-re tervezett Nagy Mese Gálán részt vesznek. Amikor a húsz legjobb mesét író gyerek fogja meséjét előadni, és a zsűri dönt a díjakról.

A válogatott meséket neves színészek és előadóművészek olvassák majd fel. A gálaműsort a Kossuth Rádió és az M2 szerkesztői követik figyelemmel: naponta többször is élő bejelentkezéseket hallhatnak és láthatnak az előadás helyszínéről az érdeklődők. A harminc legjobbnak bizonyuló meséből hangfelvétel készül, amelyeket a Kossuth Rádió Esti mese sorozatában ismerhet meg a meseszerető közönség.

A gálaműsor végén a zsűri – Herman Flóra, az Időfutár egyik főszereplője; Péterfy Bori színész-énekesnő; Vizi Mária rendező; Horváth Gergely műsorvezető, író; Markovits Ferenc szerkesztő, ötletgazda és Tasnádi István író – kihirdeti a nyertest, aki mindamellett, hogy a meséjéből animációs kisfilm és hangfelvétel készül majd, értékes tárgynyereménnyel is gazdagodik. A legtöbb alkotást beküldő hazai és külhoni iskola pedig egy értékes gyermek- és ifjúsági könyvcsomagot kap. A szavazatok értékelését követően egy külön közönségdíjat is kiosztanak.

Markovits Ferenc a Nagy Mese ötletgazdája és zsűritagja szerint valóban sikeresnek mondható a pályázat. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen nagy a verseny a televíziók és rádiók között a nézettség illetve hallgatottság tekintetében. A gyerek- és mesesáv a Magyar Rádióban nagyon népszerű este fél nyolc és nyolc között.

Pozsgai Ákos