30 millió forintos támogatást kapott a Csipkeház
Gazdaság

30 millió forintos támogatást kapott a Csipkeház

A támogatásról a napokban kapott értesítést Pajor Kálmán a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Pajor Kálmán több mint másfél éve több minisztériumot is megkeresett, hogy megfelelő támogatást kaphasson a hungarikum halasi csipke. Indoklásában azt is írta, hogy a csipkevarrókat szinte csak a halasi csipke szeretete tartja e szépségesen nehéz mesterségben. A kérés az Emberi Erőforrások Minisztériumánál talált megértésre, mert „karácsonyi ajándékként” most innen érkezett 30 millió forint rendkívüli támogatás

A 2019-es esztendőben egy uniós forrásnak köszönhetően jelentős felújítások történtek a halasi Csipkeházban, valamint megújult a csipke bemutatására szolgáló múzeumi rész. A műszaki feltételek mellett a csipkevarrók megfelelő javadalmazását szorgalmazta Pajor Kálmán kuratóriumi elnök. Másfél esztendeje a Halas Tv „Beszéljünk róla” műsorában elmondta, folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy a halasi csipke állami támogatást is kapjon. Pajor Kálmán felvette a kapcsolatot Lezsák Sándor országgyűlési alelnökkel, V. Németh Zsolt államtitkár, miniszteri biztossal, valamint több kulturális államtitkárral és a kultúráért, hungarikumokért is felelős miniszterekkel.  A kitartó munkának meg lett az eredménye, 30 millió forintos támogatást ítélt meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Pajor Kálmán elmondta, a 30 millió forint támogatással két év alatt kell elszámolni.  A pénzt elsősorban a több éve alulfizetett csipkevarrók bér kiegészítésére, és új csipkevarró tanuló bérére fordítjuk. Kis részéből végre erősíthetjük a marketing munkát, némileg megújíthatjuk az arculatunkat, megjelenéseinket, színvonalasabb kiadványokra is költhetünk. Elmondhatjuk, hogy a megújított csipkemúzeummal, és ezzel a rendkívüli támogatással a Csipkeház eredményes, sikeres esztendőt zárhat 2019-ben.