Adj teret a helyinek!
Gazdaság

Adj teret a helyinek!

Bátran mutassák meg és értékesítsék termékeiket, a lakosság pedig részesítse előnyben a helyi termelők kínálatát – erre bíztat a Százszorszépföld Egyesület. A termelőket vagy leendő vállalkozókat november végi rendezvényén hasznos előadásokkal segítette az egyesület. Szó volt a termelőket érintő előírásokról, adózási szabályokról, de a pályázatokról is.

Adj teret a helyinek! A Százszorszépföld Egyesület céljának tekinti a helyi termékek előállítóinak segítését. Ennek részeként tájékoztató előadásokat szerveztek a halasi Közösségek Házába helyi őstermelőknek, kézműves terméket előállítóknak és a helyi termékek iránt érdeklődőknek. A november 28-i rendezvényen Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere köszöntötte az érdeklődőket.

Fülöp Róbert polgármester szerint fontos a helyi termelők és így a helyi gazdaság erősítése, ám ehhez némi szemléletváltásra lenne szükség. Osztrák példa alapján szeretnék előtérbe helyezni a helyi termékeket. Ám valószínűleg itt is évek kellenek, mire kialakul a lakosságban ez a szemlélet.

Az egyesület már megterveztette a helyi termék logót ez lesz majd a védjegye az itt készült termékeknek. Amely termék ilyen emblémát visel majd, arról tudhatják a vásárlók, hogy itt helyben állították elő.

A fórumon igyekeztek széleskörű tájékoztatást adni az érdeklődőknek. Dr. Maruzsenszki József a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szabályairól, előírásairól tartott tájékoztatót. Elsősorban az állati és növényi eredetű termékek előállításáról hangzottak el fontos információk. A szakember felvázolta többek között azt, hogy milyen engedélyekre van szükség például a húsból készült termékek előállításához, szállításához és értékesítéséhez.

A program hátralévő részében Német Tünde a Ván Iroda munkatársa az adózásról, Sarok Krisztián pedig az aktuális pályázati lehetőségekről beszélt. Ezek az információk szintén nagy segítséget jelentenek a helyi termelőknek. A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. A Százszorszépföld Egyesület továbbra is tájékoztatja, segíti az érdeklődőket a helyi termelés és a helyi termékek fogyasztásának élénkítése érdekében.