Burgonya Napok házigazdája Kiskunhalas (galéria)
Gazdaság

Burgonya Napok házigazdája Kiskunhalas (galéria)

Az egész ágazat Halasra figyel ezekben a napokban. Hatodik alkalommal tartanak a városban burgonya napokat a Bács Gazda-Coop szervezésében. Pénteken zajlottak a szakmai programok melyre az egész megyéből érkeztek érdeklődők. Szó volt például az ágazat helyzetéről, az időjárás okozta kihívásokról, a gépesítésről és az öntözés kérdéséről is. Szombaton már a gasztronómia kap hangsúlyt burgonyás ételekkel. 

Ládákban sorakoztak a különböző tulajdonságokkal rendelkező gumók, így szemügyre lehetett venni, össze lehetett hasonlítani a burgonyafajtákat. A szakmai programokkal kezdődtek meg Halason a Burgonya Napok.  A termelők számára fontosak az új információk, hiszen ez egy nehéz ágazat. Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint nem túl jól alakulnak az utóbbi időben a burgonyával kapcsolatos mutatók, de szeretnének javítani a kialakult helyzeten, így például az önözés kérdésén is. A szakpolitikus szerint fontos, hogy a termelők ne adják fel és képezzék magukat, ezért hasznos a halasi rendezvény is.

Szabó Lajos és dr. Juhász Judit

A rendezvény házigazdája, Szabó Lajos bízik abban, hogy szebb napok is jönnek az ágazatra. Mint mondta körvonalazódik egy petíció benyújtása a miniszterhez, melyben a burgonyatermelők segítséget kérnek, többek között a támogatások növelését és az áfa mérséklését.A nemesítők próbálnak a változó klímához igazodó, a hőstresszt jól tűrő fajtákat előállítani, de a megfelelő terméshez az is hozzájárul, ha megbízható vetőgumókat használnak a gazdálkodók. Ahogy egyre nehezebb munkaerőt találni  a mezőgazdaságban úgy kap egyre nagyobb szerepet a gépesítés, ám bármennyire fejlődik a technológia, a tapasztalt gazdákra akkor is szükség van. Halas polgármestere Fülöp Róbert arról beszélt a rendezvényen, hogy a városban már óvodáskortól – az óvodakertekkel - próbálják a gyerekekkel megkedveltetni a kertészkedést, hogy aztán majd felnőttként is kertészkedjenek.

Szombaton már a Sóstó Csárdánál burgonyafesztivál várja az érdeklődőket. Főzőversennyel, burgonyás ételekkel, az év legnagyobb burgonyája versennyel, valamint kulturális programokkal kedveskednek a kilátogatóknak.