Dinnyét tessék!
Gazdaság

Dinnyét tessék!

Itt a nyár, az évszak egyik legkedveltebb gyümölcse pedig idén is a görögdinnye. Sokan felkeresik a dinnyeárusító standokat a halasi piacon. A vevők és az eladók véleménye megoszlik arról, milyen lett az idei termés.

Farkas Gábor hosszú évek óta árul dinnyét a halasi és környékbeli piacokon. Most nem túl pozitív a véleménye a termésről.

- Közepesnek mondanám az idei termést, az időjárás nem volt épp a legkedvezőbb. Sok volt az eső, elmaradt a szükséges meleg, így az egész termés csúszik. Máskor, ilyenkor már régen magyar dinnye van mindenhol, de idén még csak ezekben a napokban kezd beérni a sok dinnye, így talán elindulhat végre a szezon. A minőség sem egyforma, nem mindegy, hogy Medgyesegyháza melyik részén termesztették a dinnyét. Nálam a legtöbben édes dinnyét keresnek, ami nem túl nagy. Pedig szerintem minél nagyobb egy dinnye, annál finomabb – árulta el Farkas Gábor.

A görögdinnye mellett, sárgadinnyéből is sok fogy ezekben a napokban. Van, aki minden piac alkalmával hazavisz egyet a mézédes gyümölcsökből. Még akkor is, ha ezért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

- Árak tekintetében van változás, mivel kevesebb a dinnye. Minőségre teljesen rendben van, nagyon finom édes, de emelnünk kellett a kilónkénti áron. Ennek persze a vevőink nem örülnek, de úgy vannak vele, hogy ha jó dinnyét akarnak venni és enni, megveszik kicsivel magasabb áron is. Eddig import dinnyét árultunk, az is nagyon finom volt, de végre megjelent a hazai gyümölcs is, így most már az kapható nálunk is – mondta Balanyi Erika, vállalkozó.