Már a megnyitóra készülnek
Gazdaság

Már a megnyitóra készülnek

Befejező szakaszához érkezett a kiállítótér kialakítása a halasi Csipkeházban. Kiskunhalas Önkormányzata a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése projekt során sikeresen pályázott. A TOP-1.2.1-15-BK1-2016-0017 – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton 72.800.000 forint támogatási összeget kapott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

Az építészeti, energetikai műveleteket követően már a festők dolgoznak a kiskunhalasi csipkeház múzeumi termeiben. Az elmúlt hónapokban a szakemberek felszedték a régi fa padlóburkolatot, padlófűtést fektettek le majd térkő burkolattal látták el a kiállítótereknek és az előtérnek helyt adó termeket. A villamoshálózat, valamint az energetikai rész is megújult. A fogadótér valamint a főbejárat nyílászáróit is kicserélték, továbbá megfelelő mozgássérült feljárókat alakítottak ki.

Szécsiné Rédei Éva a Csipkeház vezetője megkeresésünkre elmondta, jelenleg a bemutató szekrények festése van folyamatban, a falak halványszürkék lettek, ehhez fog harmonizálni a kékes árnyalatú bútorzat. Néhány napon belül megtörténik a világítótestek cseréje is.

A tervek szerint május végén két hétre bezár a Csipkeház, ekkor alakítják majd ki a kiállítótermeket, berendezik a bemutatószekrényeket, valamint helyükre kerülnek az interaktív látványelemek is. A régi bemutatószekrényeket halasi és környékbeli civil egyesületek számára ajánlják fel további hasznosításra.