Összefogás a szakemberellátásért
Gazdaság

Összefogás a szakemberellátásért

A tankonyha „sörös” menüvel, az intézményvezetés sok információval készült. Több szakemberre lenne szüksége a térség vállalkozóinak. A cél érdekében szorosabb együttműködést kezdeményezett a Kiskunhalas Szakképzési Centrum a vállalkozókkal. Egy fórumra hívták a munkáltatókat a Vári Szabó István Szakképzőiskolába.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztatta a vállalkozókat, cégvezetőket és munkáltatókat, hogy milyen változások várhatók a szakképzéseket és OKJ-s oktatásokat érintően. A tájékoztatót követően arról beszélgettek a fórum résztvevői, hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni a térség munkaerő ellátását és szorosabbra fűzni a munkáltatók és a képzőhely közötti kapcsolatot. A tervek szerint a szakoktatók kilátogatnak majd a munkáltatókhoz és a cégek képviselői is megismerkednek az iskola tanműhelyei nyújtotta lehetőségekkel, illetve a vizsgakövetelményekkel, de a szakképző iskola is próbál igazodni a vállalkozók igényeihez.

A vállalkozók egyre piacképesebb bérekkel várják a szakembereket és a cégek mindenben partnerek, ami segítheti az elmozdulást a szakmák irányába – derült ki a találkozón. A tanácskozás mellett a vállalkozók egy kis ízelítőt is kaptak a tanműhelyekben végzett munkáról.  A vendéglátósok mutattak be egy különleges menüsort melyben minden fogás helyi sörrel készült így még a csirkehúsleves, sőt a desszert is.

Közben a Vári Szabó-szakképzőben kíváncsian várják a beiskolázás eredményét. Péknek és női szabónak például csak páran jelentkeztek pedig ezekre a szakmákra is szükség lenne. A munkaerő gondokon javíthat a felnőttoktatás és a felnőttképzés is. Az iskola többféle lehetőséget kínál ezen képzési formákban is,  akik például pályamódosítást terveznek, vagy újabb szakmát szeretnének elsajátítani azokat arra biztatják, érdeklődjenek az intézménynél.