Sikeresen lezárult a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése (galéria)
Gazdaság

Sikeresen lezárult a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése (galéria)

Megújult, modern környezetben ismerhetik meg a látogatók a világhírű halasi csipkét.
Kiskunhalas Önkormányzata a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése projekt során sikeresen pályázott. a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00017– Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton, 72.800.000 forint támogatási összeget kapott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósult meg.

A sikeres projekt befejezéséről a Csipkeházban tartottak tájékoztatót. Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke elmondta, szemmel látható a változás, a pincétől a padlásig zajlottak felújítási munkálatok. A hőszigetelés mellett, új padlófűtés készült, nemes mészkő burkolatok lettek lerakva, ablakcserék történtek, mozgássérült feljáró és mellékhelyiség lett kialakítva.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház vezetője a kiállítótérrel kapcsolatban kiemelte, új, modern környezetben mutatják be a hungarikum csipke legszebb darabjait és készítésének legérdekesebb részleteit.  A kiállítótér kialakításakor fontos szempont volt, hogy sok hasznos, érdekes információt találjanak majd a látogatók a halasi csipke történetéről, a motívumvilágról, valamint nagyméretű fotók segítségével is bemutatják az aprólékos kézimunkával készülő csipkék munkafázisait. A pályázatnak köszönhetően megfelelő hangosítást is kapott a kiállítótér, így nagyobb csoportok érkezése esetén is megfelelő tárlatvezetést tudnak tartani.

Szécsiné Rédei Éva igazgatónő

Fülöp Róbert polgármester úgy gondolja, a Csipkeház felújítása, a városházi kilátó kialakítása, a Sáfrik-féle szélmalom felújítása, a Thorma János Múzeum bővítése valamint a strand gyógyturisztikai fejlesztése mind azt a célt szolgálja, hogy Kiskunhalasra szívesen jöjjenek a kikapcsolódni vágyó turisták.